Az Ágyúgolyófa – Couroupita guianensis

  • The Cannonball tree – Ágyúgolyófa
  • Régi ágyúgolyóra hasonlító termése miatt kapta különös, de találó nevét. Az örökzöld fa a Fazékfafélék/Lecythidaceae/ növénycsaládba tartozik. Őshazája Amazónia, de trópusi botanikus kertekben gyakran megtalálható. Indiában és Sri Lankán szent fának tartják és templomok mellé ültetik.A fa törzsén a lombkorona alatt számos horizontálisan növekedő levél nélküli csupasz oldalág fejlődik. Élénk színű virágai ezeken a szárakon fejlődnek, tehát un. kauliflor virágok. A virág zigomorf, a virágtakaró hat szirmú.Couroupita guinenesis ágyúgolyófa

Couroupita guianensis/ Cannonball tree/ - flowerA porzótáj szerveződése nagyon egyedi, különös. A nagyszámú porzó két egymás fölé boruló lemezen található. A felső „csuklya szerű” részen lilás-bíbor rendezetlen, tengeri rózsákhoz hasonló módosult porzókat látunk/sztaminodiumok/. Ez a kapucni /*/ meddő porzókat visel, melyek csövecskéinek oldalában a lilás színű un ozmofora régió kiválasztást végez. Itt a több sejtsoros illatepidermisz sejtek termelik a jellemző illatanyagokat, melyek a sztómákon keresztül jutnak a felszínre. A sztóma zárósejtek érdekes módon este nyílnak ki így a virág éjszaka illatozik, csalogatva a beporzásban fő szerepet játszó denevéreket. Egyébként az itt keletkezett nagyméretű pollentetrádok sterilek, nem hajtanak pollentömlőt. A sapka rész szerepe tehát a megporzás előkészítésében jelentős és emellett hőpajzsként is funkcionál. A virágban a hőmérséklet a virágzás kritikus szakaszában 8-10C° -kal is magasabb lehet mint a környezetében.Couroupita guinenesis ágyúgolyófa1

Az alsó lemezen ülő csökevényes porzószálú koncentrikusan rendezett világos színű fertilis porzók körbefogják a termőt. A bennük keletkező pollenszemek sokkal apróbbak és megporzás esetén tömlőt képeznek. A morfológiai és élettani pollen kétalakúság/pollen dimorfizmus/ érdekes esetét látjuk itt. Hasonló porzótáj szerveződés másutt nem található a növényvilágban.

A termés egy esztendő alatt érik be, egy fa általában 50-150 termést hoz. A gömb alakú fásodott falú hat rekeszű toktermések átmérője 15-25 cm, bennük több száz erősen szőrös héjú mag található/3.kép/.

A termések földre hullva gyakran hangos puffanással nyílnak fel. A húsos mezokarpium a levegőn gyorsan oxidálódik, elszíneződik, kellemetlen bűzt árasztva. A termés emberi fogyasztásra nem alkalmas. Amazóniában a pekarik, Indiában a házi szárnyasok azonban zavartalanul fogyasztják. A magok szőrei segítik az állatok emésztőrendszerén történő gyors átjutást.

Amazónia gazdag növényvilágának érdekes képviselője. Különös kauliflor virágai és termései az érdeklődő laikusokat, míg a porzótáj sajátos teljesen egyedi szerveződése a szakembereket ejti ámulatba. Igazi botanikai kuriózum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: blog
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.