Alaktan/ virág / – columna

Magyarra fordítva: oszlop. Általában akkor fordul elő ha a sokporzójú virágban a szomszédos porzók porzószálai – legalább az alapi részükön, de néha csaknem teljesen – egymással összenőnek egy egységes csövet szaknyelven oszlopot/columna/ hoznak létre. Ezen a belül üreges csövön helyezkednek el a porzószálak szabadon maradt felső részei és a virágport termelő portokok.

Columna az orvosi ziliz /Althaea officinalis/ virágban

A mályvafélék /Malvaceae/ családjára jellemző. Linné első rendszerében erre utalva adta a családnak a Columniferae nevet, amelyet a későbbi rendszerezők még vagy kétszáz évig használtak. A szép  családnév több más jellegzetes – elsősorban Liinnétől származó –  taxonnévvel együtt a múlt század  második felében az intenzív nevezéktani egységesítés és  nevezéktan reform áldozata lett.

Az oszlop belül üreges és alapján magába foglalja a termőt. A bibeszál az oszlop belsejében halad és a felszínre  emeli a bibét. A Hibiscusoknál az oszlop az éretten sárga portokokkal és a bibe piros gömbjeivel messze kinyúlik a nagy színes pártából érdekes karaktert adva  a virágnak.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.