Szövettan – kambium

Az un kolllaterális nyílt szállítónyalábokban a fa-, és a háncsrész között található osztódó szövet, amely osztódásakor  befelé fa, kifelé pedig háncselemeket hoz létre.

 A kambium sejtek működésük során általában több faelemet hoznak létre, Keveset tudunk azokról a faktorokról, amelyek szabályozzák a két fő elem képződésének a mértékét. A magas cukor és auxin szint kedvez a háncselemek képződésének.

A kambium  sejt a prokambium elsődleges merisztémából képződik. Vékonyfalú, egyirányban megnyúlt, végén kihegyesedő /prozenhimatikus/  vakuolumokat tartalmazó sejt /fuziform iniciális/. A téli nyugalmi periódusban, amikor nem működik sok raktározott anyag halmozódik benne. Osztódások idején ezek az anyagok lebomlanak,

A fuziform iniciálisok a hossztengellyel párhuzamosan helyezkednek el és nem követik a növényi sejtosztódásra vonatkozó általános szabályt, amely szerint a sejt a legkisebb területű fallal osztódik. Ezek a sejtek hosszanti fallal a felülettel párhuzamosan  periklinálisan osztódnak. A hosszanti fal középről kiindulva a sejtszélek felé növekszik.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Diak szerint:

    Nagyon szepen koszonom, Egyszeruen csodalatos!!! Nagy hasznomra valik.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.