Alaktan/ szimmetria / – diszimmetria

Diszimmetrikus/ biszimmetrikus szervek  két egymásra merőleges szimmetriasíkkal oszthatók tükörképi részekre.Dicentra-diszimmetria

Két szimmetriasíkkal rendelkező virág ritka a növényvilágban. A Fumariaceae/füstikefélék/ családjában a Dicentra/szívvirág/ és néhány hasonló virágú rokon faj/pl Ehrendorferia chrysantha/ virágai diszimmetrikusak. A Japánban őshonos,de nálunk is kedvelt Dicentra lapított szív alakú csüngő virágai ívesen elhajló lelógó fürtben nyílnak. A két külső szirom pirosas, a két belső fehér színű. A külső két szirom nagyobb és kinyílva kifelé hajlik, a belső kettő világosabb, csúcsukon összekapcsolódnak és tetőszerűen borulnak a két csoportban összenőtt/ kétfalkás/  6 porzó fölé. Két porzó két portokot (téka) visel, a többi csak egyet. A felső állású magház 2 termőlevélből nőtt össze. A termés két kopáccsal nyíló tok.

Ehrendorferia diszimmetrikus virágai

Ehrendorferia diszimmetrikus virágai

 Az Ehrendorferia lágyszárú, bokorszerű, robusztus a tőhöz közeli részeken sűrű, molyhos levélzetű növény, égnek meredő csupasz ágain, sárga vagy krémszínű felálló virágokkal. Észak-Amerika nyugati –elsősorban Kalifornia száraz vidékein –  részén őshonos. A hamvaszöld gömbös toktermésében fejlődő  magjai általában csak a bozóttüzek  után csíráznak.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.