Növényi életformák – ámpolna növények

Ámpolnanövénykúszó és csüngő növények gyűjtőneve. Edényeiket falra, vagy a menyezetre erősítik. Fő díszítőértéküket habitusuk (megjelenésük), valamint csüngő, lombzuhatag  jellegű hajtásaik adják. Virágaik általában aprók, jelentéktelenek, díszítő értékük csekély . A legtöbb kedvelt és közismert ámpolnanövény trópusi epifiton faj. Természetes élőhelyeiken rendszerint a lombkoronaszintben, vagy sziklahasadékokban élnek, ezért tápanyag és csapadékigényük mérsékelt.

 Az ámpolnanövényeket két csoportba oszthatjuk:

valódi ámpolna fajok: folyamatosan növekednek, elsősorban leveles hajtásaikkal díszítenek. Más esetben az ámpolna jelleget hosszan ívelt leveleik vagy csüngő indáik, és a bőségesen képződő sarjak adják/ pl. Chlorophytum – zöldikefajok/.

Tradescantia egy kedvelt ámpolnanövény

álámpolna fajok:  növekedésük nem folyamatos, gyakran virágban, vagy virágzatban zárul hajtástengelyük./ pl. Schlumbergera truncata – karácsonyi kaktusz/.

Az ámpolnanövények lakószobák, konyhák, irodák, balkonok ideális növényei. Fő díszítőértéküket habitusuk (megjelenésük), valamint csüngő jellegű hajtásaik adják. Valamennyi kúszó- vagy csüngő hajtású évelő vagy egynyári növény alkalmas ámpolnába (függőkosárba) ültetésre.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. minecraft szerint:

    Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog?

    My website is in the very same niche as yours and my users would genuinely benefit from a lot of the information you
    present here. Please let me know if this ok with you.
    Thanks a lot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.