Szövettan – laticifer

A tejnedv/ latex /  általában fehér, ritkán sárgás (pl. vérehulló fecskefű) folyadék, amely tulajdonképpen a sejtnedv vizes emulziója. Az emulzióban a legjelentősebb szuszpendált anyagok  a terpenoidok, olajok, gyanták és zárványok. Utóbbiak közül különösen érdekesek a  rendszertanilag is jellemző keményítő szemcsék. Az  összetevők aránya  növényenként is eltérő lehet. Egyes növényekben a latex olyan anyagokat is tartalmazhat, amelyek általában nem találhatók a tejnedvben  pl papain a dinnyefában, vagy a mák alkaloidjai/ morfium, kodein, papaverin stb/.

A tejnedvet sajátos tejcsövekben/ laticiferek / tárolja a növény. A tejcsövek fala vastagabb és több hemicellulózt, pektint tartalmaz mikroszkópban könnyen felismerhető. A sokféle anyagot tartalmazó tejnedv a tejcsövekben az un  autofág vakuolumokban keletkezik, melyekben  a fagocitózissal bekerült citoplazma vegyületek és sejtalkotók lízissel lebomlanak.Ezt követően ezek az autofág provakuolumok  fuzionálnak és kialakul egy nagyméretű központi tejnedv raktározó vakuolum. A tejnedv tehát vakulomban raktározott citoplazma anyagcsere termék.

A tejcső/ laticifer / egy intenzív növekedésű egy irányban megnyúlt sejttípus, melyben a sejtmag osztódásait nem követi  új harántfalak kialakulása így a sejt  idővel poliploiddá válik/ endopoliploidia /. A megnyúlt sejtek később elágazhatnak, integrált hálózatot alkotnak, de mindvégig önállóak maradnak  jól elkülönülnek a környező sejtektől. Két típusukat különböztetjük meg: tagolt és tagolatlan laticifereket. Utóbbiak elágazásaikkal   összekapcsolódnak: anasztomizálnak/. Egyébként a teljes csatornarendszer a növényben akár több kilométeres is lehet, egy kifejlett tejcső a nagy tejnedv vakuolumok mellett rengeteg sejtmagot tartalmaz.

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.