Alaktan/ termés / – álbogyó

 Az álbogyó alsó állású magházból fejlődő vékony héjú, rendszerint több magvú bogyó termés.  A termés fejlődése során a külső termésfal és a lédús belső keveredik a magházat övező tengely  sejtjeivel. Ezért az alsóállású magházból fejlődő  lédús termés mindig álbogyó.

Az álbogyót és a valódi bogyó termést egymástól ránézésre gyakran nehéz megkülönböztetni. Segíthet az elkülönítésben, ha a termésen  marad valami a korábbi virág részeiből. Álbogyónál a virág maradványai a termés felső/ abaxiális/ részén láthatókl

 A terméstípus egyáltalán nem ritka. A ribiszke félék, az ezüstfa félék, a félélősködő fagyöngyök, vagy a bodzafélék bogyótermései  mind álbogyók!Az ernyősvirágúakkal közeli rokon örökzöld borostyánoknál/Araliaceae/ a termő alsóállású. Az egyszerű ernyőbe rendezett álbogyó termések felső harmadában jól látszik a korábbi, rovarokat csalogató nektáriumból/ diszkuszból/ alakult sötétebb rész a középen kiálló, kétágú bibecsonkkal. Ebben az esetben a diszkusz a későbbi áltermés integráns része.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.