Alaktan/ gyökér / – támasztó léggyökér

A tengelyből, esetleg az alsó ágakból eredő hajtáseredetű léggyökér,amely a növény alátámasztását , rögzítését szolgálja. Alaptípusai  jól elkülöníthetők egymástól.

1.- A  mocsaras laza  talajú területeken, vagy az erős hullámverésnek kitett  tengerparti mangrove zónában élő fajok módosult gyökerei, melyek a törzsből ill. az oldalágakból erednek és elérve  a felszínt  rögzítik,  „kitámasztják”  a rendszerint vékony hajlékony törzsű növényeket. A törzs oldaláról fejlődő gyökerek lefelé nőve a talajba fúródnak, ahol gazdagon elágaznak, és valódi  táplálék felvételre alkalmas gyökereket is fejlesztenek.

 

Vörös mangrove – támasztó léggyökerek

 

Csavarpálma – támasztó léggyökerek

2.- Zömmel a trópusi fügefáknál/ Ficus fajok/ az ágakból eredő lefelé csüngő néha függönyszerűen sűrű, el nem ágazó léggyökerek a talajt elérve egy idő múlva erősen megvastagodhatnak.  Néhány gyökér ezek közül  zömök oszlopos külsejű pillérekké fejlődik. Ezek a néha törzs vastagságú  módosult gyökerek támasztják alá a hatalmas, messzire kinyúló közel vízszintes oldalágakat. Olyan erősen tartanak, hogy még az eredeti törzset is kiemelhetik a talajból.

 

3.-A koronagyökerek, vagy pányvázó gyökerek a hajtástengely alsó részén örvösen több emeletben is eredhetnek. Egyenesen oldalra futó  elágazásokat nem fejlesztő gyökérágaik szinkron érik el a talajt  és szinte kifeszítik a növényt. A kukorica pányvázó gyökereit a kukoricaföldek mentén járva könnyen megfigyelhetjük. Több trópusi mangrove pálmánál a pányvázó gyökérzet különös megjelenést eredményez. Ezeket a pálmákat gyakran „sétáló pálmák”-nak/ walking palm/ nevezik a helybeliek.

Verschaffeltia splendida-sétáló pálma    Endemikus faj a Seychelles szigeteken
A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. minecraft szerint:

    Do you have any video of that? I’d care to find out more details.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.