Alaktan/ termés / – placentáció

A magkezdemények – amelyekből a megtermékenyítés után a magok fejlődnek –  a magház üregében  meghatározott helyeken a magléc(placenta )szövetdudorain alakulnak ki. A magkezdemények száma a magházban lehet egy, de leggyakrabban több található a termőben. A magkezdemények hosszabb-rövidebb szövetfonállal az un köldökzsinórral (funiculus) kapcsolódnak a placentához. Ezen a szövetcsatornán keresztül jut be a táplálék a magkezdeménybe. A funiculus a köldöknél (hilum) csatlakozik a magkezdeményhez. A magléc szövetsávjainak száma általában a termőlevelek számával azonos.

 Egyetlen termőlevél széleinek összeforradásával létrejött un monokarp termőtájnál a placenta az összeforradáson alakul ki. Ez a típus a szegélyi (marginális) placentáció: ekkor a magkezdemények a termőlevél szélén helyezkednek el egyetlen sorban – Pl.: Boglárkafélék/ Ranunculaceae), Pillangósvirágúak(Fabaceae ) és a Rózsafélék( Rosaceae ) számos faja.

Fali-parietális placentáció Viola termésben

A fali (parietális) placentáció esetében a magléc a termőlevelek oldalán általában a főér mentén középtájon helyezkedik el– Pl.: Tökfélék( Cucurbitaceae), Ibolyafélék( Violaceae).

A szögleti (anguláris) placentációnál a magkezdemények a válaszfalak( szeptumok) által képzett szögletekben találhatók- a virágos egyszikű fajoknál gyakori típus.

A centrális vagy tengelyi (centralis-axiális) placentáció a primeren kialakult válaszfalak feloldódása után másodlagosan együregű magházakban gyakori. A magkezdemények ekkor az együregű magház üregébe nyúló tengelyen helyezkednek el. – Pl.: Szegfűfélék(Caryophyllaceæ).

Az alapi (bazális) placentáció: a magkezdemények az együregű magház alján helyezkednek el. – Pl.:Kankalinfélék( Primulaceæ),  Paprika(Capsicum).

 

l

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.