Alaktan/ virág / – proterandria

A zárvatermőknél számos olyan virágbiológiai mechanizmus alakult ki, amely az idegen beporzást(allogámia) elősegíti.  Gyakori eset a dichogámia a porzók és a bibe különböző időben való érése. Két formája ismert: a ,, nőelőzés” (proterandria) során a portokok korábban kinyílnak és a virágpor kiszóródik, mielőtt a bibe megporzásra alkalmassá válna. A ,,hímelőzés”-nél (proterogynia) a bibe már funkcióképes, a portokok azonban még zárva vannak. A proterandria gyakoribb a zárvatermőknél, több nagy növénycsaládban( ernyősvirágúak, fészkesek, harangvirágok) szinte általános. A proterogyynia csupán a koratavaszi geofitonoknál  fordul elő.

A proterandriát a nagy virágú harangvirágoknál könnyen megfigyelhetjük. A  kinyílt virágokban a lazán összefüggő csavarodott hosszúkás portokok még a bibekaréjok kinyílása előtt kiszórják a pollent a bibeszál külső felületén levő un gyűjtőszőrökre, Csak a portokok pusztulása után nyílnak ki a  háromágú bibekaréjok.

 A virágokban mocorgó rovarok  a gyűjtőszőrökön levő saját pollent testük szőrein kötik meg és viszik tovább más virágok megporzására.

 

 

Megporzásra kész kinyílt bibekaréjok az elpusztult porzókkal a virágban

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.