Alaktan/ virág / – magkezdemény

A magkezdemény (ovulum) a női ivaros nemzedéket létrehozó szerv, – a makrosporogenezis/ a női jellegű makrospora kifejlődése/ és a makrogametogenezis/ női ivarsejt keletkezése/  színtere  a termőben. A megtermékenyítést követően maggá érik

 Kis szövetdudor formájában a maglécen/ placenta/ kezd differenciálódni. Részei: a magkezdemény teste, az ún. nucellusz (nucellus), mely vegetatív és a makrosporát képező un sporogén sejtekből áll. A nucellusban az egysejtsoros tapetum-réteg által körülvett csírazsák/embriózsák helyezkedik el. Az embriózsák a nucellus egyik megnagyobbodott sejtje: a makrospóra-anyasejt (archesporium) redukciós osztódása útján keletkezik.Az un primer embriózsákban a haploid makrospóra többször osztódik, most már mitózissal és a keletkezett haploid sejtek a megnagyobbodott fénymikroszkópban is jól látható szekunder embriózsákban csoportosulnak és polarizáltan helyezkednek el. A szekunder embriózsák sejtjeinek száma leggyakrabban 8 /un Polygonum típus/, de ismerünk ettől eltérő típusokat is!
A magkezdemény burka, az egy vagy két rétegű integumentum, amely a nucelluszt körülveszi. Gyorsabb növekedésű, mint a nucellusz, és azt szinte teljesen körbenövi, csak a magkezdemény csúcsán hagy egy kisméretű csatornaszerű járatot, nyílást a csírakaput szaknyelven mikropilét. Ezen a nyíláson keresztül hatol be a megtermékenyítéskor a pollentömlő a magkezdemény belsejébe.

A legtöbb zárvatermő növény magkezdeményén kétrétegű integumentum van, s ezeket külső illetve belső integumentumnak hívjuk. A nucellusz alapi része, ahol az integumentumok már kezdenek elkülönülni, a chalaza . Itt a nucellusz és az integumentum mint egységes szövet megy át a köldökzsinórba (funiculus), amely voltaképpen a magkezdeményt, akár egy kis nyél, a placentához kapcsolja. Azt a helyet, ahol a köldökzsinór a magkezdeménnyel érintkezik, nevezzük köldöknek (hylum), amelynek helye a már érett magvakon is gyakran jól látszik.

A magkezdemény helyzete háromféle lehet.

Anatrop magkezdeményak tulipán termőben

Ha csúcsa a köldökzsinórtól elfelé tekint, akkor egyenes (ortotróp, atróp); ha a mikropile a köldökzsinór közelében van, akkor visszafordult vagy anatróp; és ha a két előbbi közötti átmenetet mutatja, akkor görbült vagy kampilotróp.

 

 

 

Paprikamag hosszmetszet

.A magkezdeményeknek saját szállítószövet-rendszere is van, amely a magléccel összeköti. Ezek a szállítónyalábok a chalazában szerteágaznak, az integumentumokba is bejutnak és egészen a magvak beéréséig működnek. Az integumentumokból a maghéj, a nucelluszból – ha megmarad –raktározó szövet alakul a magfejlődés során. A  szekunder embriózsákban megtermékenyített petesejtből az embrió/ csíra /, a kettős megtermékenyítésben a másik hímivarsejttel fuzionált központi sejtből pedig a triploid  mag raktározószövet /szekunder endospermium/ fejlődik

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.