Alaktan/ gyökér / – hajtáseredetű gyökerek

 A kifejezést újabban gyakran használják azoknak az un adventiv  gyökereknek/ radix adventitia/ a megjelölésére, amelyek természetes úton pl. rizómából, hagymából, indából, szárból stb fejlődnek, vagy az egyszikűeken  jönnek létre. Helyzetüket tekintve lehetnek földben fejlődő/ pl rizómák, hagymák gyökérzete/ és a felszín felett megjelenő változatos működésű un léggyökerek.

Csírázó burgonyagumó hajtáseredetű gyökerekkel

A hajtáseredetű gyökér  tehát nem a bipoláris embrió gyökérkezdeményéből/ (gyököcskéből-radicula) alakul ki, hanem az egyedfejlődés későbbi szakaszában közvetlenül a hajtástengelyből, gyakran a noduszból, esetleg a hipokotilból jön létre  és egyenrangú, egyforma fejlettségű ágakból áll, melyek azonban kisebb oldalgyökereket fejleszthetnek.

Rizomák hajtáseredetű gyökerekkel

 Vegetatív szaporításnál a gyökereztetéskor viszont a járulékos gyökérképződés kifejezés az elterjedtebb, különösen a kertészeti gyakorlatban.

Zölddugványok járulékos gyökerekkel

A megkülönböztetés  indokolt, hiszen a  spontán, vagy gyökereztető hormonkezelések hatására megjelenő gyökerek a dugványokon elsődlegesen egy sebzési hegszövetből/ kalluszból/ fejlődnek/ exogén eredet/. Ezeknél a gyökereknél a szállítószövet struktúra később épül ki, míg a valódi hajtáseredetű gyökereknél a szállítónyalábok együtt fejlődnek a gyökerekkel.

 

 

 

A hajtáseredetű gyökér fejlődése az oldalgyökerekhez hasonlóan a tengelyszerv belső szövettájából, általában a periciklus/perikambium részből indul/endogén eredet/. A gyökerek fejlődésük kezdetén áttörik a a hajtástengely kéregszöveteit és így jutnak ki környezetbe. A szövettani felépítés is sokban hasonlít a valódi gyökerekhez pl a szállítónyalábok egyszerűek, váltakozva állnak, az endodermisz is általában jól felismerhető.

Hajtáseredetű és valódi gyökér sztéle

Ugyanakkor a hajtáseredetű gyökér funkciójától függő különbségek, egyedi vonások  is megjelennek. Pl  a kétszlkűek hajtáseredetű gyökereiben  a központi hengerben gyakran hiányzik a fasugaras nyalábszerkezet, középen ilyenkor fejlett bélszövet van, vagy a másodlagos vastagodással nem alakul ki egy összefüggő szállító szövetrendszer sok hajtáseredetű gyökérben. Ezzel is összefügghet, hogy a hajtáseredetű gyökerek általában csak néhány évig élnek.

Homorhiz gyökérzet a pázsitfű féléknél

Az egyszikű pázsitfüveknél  és a sásoknál  csírázáskor az embrió gyököcske fejlődése korán megakad, a főgyökér növekedése általában gyorsan leáll. A gyököcske eredetű főgyökérág elhal, vagy alárendelt szerepű lesz ezután. A továbbiakban a növénycsoportra jellemző bojtos gyökérzet/ homorhizás gyökérrendszer/ a főgyökér feletti mezokotil részből fejlődik ki.

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.