Alaktan/ gyökér / – járulékos gyökerek

A valódi gyökerektől eltérő eredetű un  adventív gyökerek egyik csoportja. Sajnos meglehetősen zavaros a nevezéktan ezen a területen. Lehetséges hogy  más elnevezésekkel és felosztással  is találkozik a világhálót, vagy a tankönyveket böngésző érdeklődő.

 A változatos, sokféle gyökértípus csoportosítását fejlődéstani alapokon végző felosztás úgy vélem botanikailag és logikailag is kellően megalapozott. Eszerint a valódi főgyökérrendszer/ allorhizás gyökérrendszer/ eredetét tekintve az embrió gyökérkezdeményéhez/ gyököcske-radicula/ kapcsolódik végső soron.

Coleus dugványok járulékos gyökerekkel

Az ettől eltérő eredetű rendkívül formagazdag és sokféle működésű gyökértípusokat összefoglalva adventív gyökereknek nevezzük. Amennyiben ezek közvetlenül a hajtásból erednek és a tipikus oldalgyökerekhez hasonlóan a tengelyszerv belső részéből fejlődnek/ endogén szervképzés/ úgy a hajtáseredetű gyökerek csoportba tartoznak.

 

Vegetatív szaporításnál a gyökereztetéskor viszont a járulékos gyökérképződés kifejezés az elterjedtebb, különösen a kertészeti gyakorlatban. A megkülönböztetés  indokolt, hiszen a  spontán, vagy gyökereztető hormonkezelések hatására megjelenő gyökerek a dugványokon elsődlegesen egy sebzési hegszövetből/ kalluszból/ fejlődnek/ exogén eredet/. Ezeknél a gyökereknél a szállítószövet struktúra csak később épül ki, míg a valódi hajtáseredetű gyökereknél a szállítónyalábok együtt fejlődnek a gyökerekkel.

Járulékos gyökér képződés in vitro

A járulékos gyökér is egy gyökércsúcs szervkezdeményből alakul ki, egy kezdetben differenciálatlan felszínhez közeli sejtpopulációból, amely a kallusz egy fokozatosan elkülönülő sejtcsoportja lesz. A spontán vagy indukált organogenezis eredménye ez a gyökérkezdemény a valódi gyökértenyésző csúcshoz hasonló szövettípusokkal. A járulékos gyökér szállító szövetrendszerét az új gyökércsúcs osztódó prokambium része  kezdi el kiépíteni és ehhez kapcsolódnak a kalluszban képződő szállítósejtek és ezekből álló sejtcsoportok/ xylogenezis/. Ez a kettős eredetű szállító rendszer kapcsolódik később a dugvány már meglevő szállító rendszeréhez.

A járulékos gyökérképződés részben genetikailag rögzített tulajdonság, részben hormonálisan – főleg auxinok által –  szabályozott folyamat. Dugványok gyökereztetéséhez, és in vitro vegetativ szaporitáskor a gyökérfejlődés indukciójához ezért gyakran adnak auxin típusú vegyületeket, leggyakrabban indol-3-vajsavat/IVS-IBA/, vagy naftil ecetsavat/ NES-NAA/ a gyökereztető közegbe.

In vitro mikroszaporított növények kiültetésre kész állapotban

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.