Sejttan – kloroplasztisz

A növényi sejt legnagyobb, – fénymikroszkópban is jól megfigyelhető – sejtszerve, melynek zöld színét fő pigmentje a klorofill adja.

Markáns szerkezeti és funkcionális egység a fotoszintézis anyagcsere folyamatainak színtere. Sejtenkénti száma alakja, mérete nagyon változatos, különösen az algákban lenyűgöző a kloroplasztiszok formagazdagsága.

 

Fonalas zöld alga/ Spirogyra sp/ szalag alakú kloroplasztiszokkal

A fejlettebb  zárvatermők fotoszintetizáló  sejtjeiben számuk általában 50 és 500 között változik, alakjuk lencséhez hasonlítható, méretük 4-6 mikron.. Proplasztiszokból  fejlődnek etioplasztiszon keresztül fény hatására, de gyarapodhatnak közvetlenül osztódással is.

A teljesen kifejlett kloroplasztisz a többi plasztiszhoz hasonlóan számos funkciójában autonóm: saját prokarióta cirkuláris DNS-sel rendelkezik, önálló bakteriális fehérjeszintézisre képes, önállóan osztódhat. Ugyanakkor számos fontos  működését tekintve elengedhetetlenül rászorul a gazdasejtre is. A fél önállóság a szemi autonomia a plasztiszok mellett a mitokondriumokra is jellemző. A kloroplasztisz szerkezetének kialakításához és normális működéséhez a sejtmag és a plasztisz saját génjeinek összehangolt működése szükséges.

Ezek a kooperatív kölcsönhatások és a sejttől eltérő prokarióta sajátosságok támogatják a kloroplasztiszok és a mitokondriumok endoszimbionta eredetét.

Elektronmikroszkópban vizsgálva kloroplasztiszt egy kettős membrán határolja, amely egy szintelen alapállományt/sztróma/ és abba ágyazott membránrendszert/tilakoidok/ zár magába. A membránrendszer szorosan tapadó pénztekercs szerűen rendezett rétegei a granumok. Itt vannak rögzítve a fotoszintézis fényreakcióinak elemei: a fényabszorpció színanyagai, a fotoszintetikus elektrontranszport lánc tagjai, a vízbontás molekularendszere és az ATP szintézis protoncsatorna enzimrendszere.

A sztóma zárósejtek mindíg tartalmaznak kloroplasztiszokat

A sztróma legalább ötven különböző enzimet tartalmaz. Az oldható fehérjék között a széndioxid megkötését katalizáló összetett enzim a RUDP karboxiláz-oxigenáz/ Rubisco/ fordul elő a legnagyobb mennyiségben. A zöld növények összes oldható fehérjéinek mintegy 50%-át alkotja és így joggal mondható, hogy A Földön a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. A sztróma állományban a nap folyamán növekvő mennyiségben halmozódó primer/asszimilációs keményítőszemcséket egy egyszerű jódreakcióval is kimutathatjuk. Ez a keményítő az éjszaka folyamán kisebb egységekre lebomlik/ un tranzitorikus keményítő/, elszállítódik a háncs elemekben és felépíti a szekunder/raktározott keményítőt az amiloplasztiszokban.

Az un C4-es növények leveleiben a szállítónyalábokat(levélereket) nem  a szilárdító szövet vastagfalú szklerenchina sejtjei övezik. A nyalábhüvely ezeknél a leveleknél  a levél többi fotoszintetizáló sejtjétől eltérő nagyméretű sejtek koszorú szerű gyűrűje, melyek kloroplasztiszokat tartalmaznak, tehát fotoszintetizálnak.. A levélben ezért kétféle fotoszintetizáló sejttípus található, melyek kloroplasztiszai is különböznek egymástól.

 A nyalábokat körbefogó nagyobb nyalábhüvely sejtekben – az un Kranz sejtekben – a kloroplasztiszok alig tartalmaznak gránumokat, míg a mezofillum sejtek  kloroplasztiszaiban gazdag belső membránrendszert (tilakoidok) figyelhetünk meg elektronmikroszkópban. Ezek az un gránumos kloroplasztiszok, míg a nyalábhüvely sejtek kloroplasztiszai tilakoid membránokban szegény   un nem gránumos kloroplasztiszok..

A C4 szindróna – Nyalábokat övező nyalábhüvely sejtek/ un Kranz sejtek/

A két kloroplasztisz típusban a fotoszintézis fényreakciói hasonló alapmechanizmus szerint zajlanak,azzal a kivétellel,hogy a Kranz sejtekben nincs vízbontás. A biokémiai reakciók: a széndioxid fixálás és redukció gyökeresen eltérőek a két kloroplasztisz típusban.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.