Alaktan/ virág / – maradó, és hullatag csésze

A csészelevelek a megporzás és megtermékenyítés után általában elszáradnak és leválnak a virágról, de ismerünk  fajokat , melyeknél  korán,  már a virágzás kezdetén, a bimbó fakadásakor  lehullnak(pl. több faj a mákfélék családjából).

Virágok hullatag csészével a mákfélék/ Papaveraceae/ családban

 A korán lehulló, „hullatag” csészéjű  kifejlett, termékenyülésre érett virágok takarótája már csak a sziromleveleket tartalmazza. Ebben az állapotban „csalóka módon” egynemű a virágtakaró.

 

 

 

Maradó csészéről akkor beszélünk, ha  a csészelevelek az elvirágzás után is tovább élnek, és  különböző módon részt vesznek a  termés kialakításában, fejlődésében.

Maradó csésze néhány burgonyaféle bogyótermésén

A termés teljes éréséig  változatlan alakban tovább növekedő, a terméstől független állapotban maradó rendszerint zöld csészelevelek gyakran intenzíven fotoszintetizálnak, anyagokat és energiát szolgáltatva a termés éréséhez( pl paradicsom és több burgonyaféle faj bogyótermése).

Máskor szorosan kapcsolódnak a terméshez, együtt fejlődnek tovább és különböző álterméseket  hoznak létre( pl csalmatok, lampion termés, ananász terméságazat, szamóca áltermés).

A kedvelt kerti dísznövény  a Salvia splendens( paprikavirág) látványos, piros színű képletei valójában csészelevelek, melyek még a termés kialakulása után is pirosan díszlenek, mintha a növény még mindig virágozna, pedig a nyár elején már rendszerint elvirágzik.

Az ajakos virágúaknál( Lamiaceae) a kehely szerűen összenőtt csészelevelek a termések fejlődése alatt gyakran elfásodnak és bölcsőként az apró résztermések( négyes makkocskák) védelmét biztosítják.

Számos fészekvirágzatú fajnál( Asteraceae) a csészelevelekből a kaszattermések elterjesztését biztosító „korona”( pl  máriatövis-Sylibum), vagy repítő készülék( pappus) fejlődik létrehozva a bóbitás kaszatterméseket( pitypang, saláta).

A csészelevél egyedfejlődése alapján lehet:

  • korán lehulló (pl.: mák, vérehulló fecskefű
  • virágzás után elhervadó (pl.: tök)
  • virágzás után maradó (pl.: alma, paradicsom, csipkebogyó)
  • virágzás után továbbfejődő (pl.: földieper)
  • virágzás után módosulhat repítőkészülékké (pl.: saláta, pitypang kaszattermése)

 

Csipkebogyó áltermések maradó csészével

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.