Szövettan – gyökérsüveg / kaliptra

A gyökérsüveg a gyökér csúcsi részét takarja. A gyökerek csúcsán jól elkülönülő, a gyökér merisztéma kaliptrogén szövete által folyamatosan termelt, szélein szétszakadozó szövettömeg többféle funkciót lát el a növényekben.

Külső rétegének sejtfalai elnyálkásodnak, majd az egyes talajrészecskékhez tapadva, súrlódva lemorzsolódnak, ezáltal szüntelenül pusztulnak, de a leszakadt rétegek a  gyökércsúcs osztódó zónájából állandóan pótlódnak. A folyamatosan megújuló gyökérsüveg így védelmet nyújt a gyökércsúcs érzékeny osztódó szövetének.

Sejtjei nyálkás váladékot tartalmaznak. A váladék a Golgi készülékekben/diktioszómákban/ termelődik és nagy vakuolumokban raktározódik.  A gyökérsüveg-diktioszómák  különös jellegzetessége, hogy az érési oldal felé egyre táguló ciszternák egyenként, teljes egészükben válnak le, nem pedig a szélükön fűznek le több kisebb vezikulát. A zömmel savas poliszacharidokból álló nyálkaanyagok segítik a gyökér előrehatolását a talajban és néhány nehezen felvehető ionnal komplexet képezve/pl Zn, Mo, Cu-ionok/ segítik az ionfelvételt is a gyökérszőrökben.

Sejtjei vakuolumokat tartalmazó tipikus parenchima sejtek. A süveg központi része a kolumella/kolumna, amelynek sejtjeiben – a sejtek alapi részén – nem raktározott jellegű, az átlagosnál sűrűbb, nehezebb keményítőszemcséket találunk.

A  sztatolitoknak/statolith-nak/ is nevezett szemcsék lényegében gravitációs szenzorok – „sejtnehezékek”- a leülepedésükkel érintett membrán szakaszokon kalcium  felszabadulást indukálnak, amely ide irányított auxintranszportot eredményez. Ez a mechanizmus biztosítja a gyökér föld felé irányuló növekedését. A süveg eltávolításával a gyökér nem érzékeli a gravitációt/ nem tudja merre van a lefele/, ennek regenerációja után azonban a geotrópos érzékenység helyre áll. A trijód benzoesav/ TIBA/ismert auxintranszport gátló ezért csökkenti a geotrópos érzékenységet.

Oldalra fektetett, vízszintes helyzetű növények gyökérsüvegében a keményítő statolithok helyzete is átrendeződik. Most a korábban oldalt elhelyezkedő membránrészekre ülepednek a szemcsék és az auxin transzport változását követően a gyökér felső részén a sejtek jobban megnyúlnak. Az egyenlőtlen növekedés miatt a gyökér lefelé görbül/ pozitív geotropizmus/.

A vízszintesen elhelyezett növény lassú forgatásával/klinosztát/ megakadályozhatjuk a szemcsék egy oldalra ülepedését és a pozitív geotrópos gyökérgörbülést!

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.