Alaktan/ virág / – pelyva és toklász fellevelek

A pelyva/ gluma/ és a toklász/ palea/ elsősorban a pázsitfű félékre/ Poaceae/ jellemző fellevelek.  A toklász a  redukált takarótájú virágokat védi. A fűfélék összetett virágzatában minden egyes virágot két  módosult levél vagy toklász /palea/ vesz körül. Helyzetük szerint az egyik az alsó vagy külsõ toklász/palea inferior/, a másik a felsõ vagy belsõ toklász /palea superior/. A szálkás kalászú gabonaféléknél a külsõ toklász hosszabb vagy rövidebb szálkában /arista/ végzõdik.  A belső toklász inkább a virágtakaró lepellevél módosulása a virág szétnyílását szabályozó lodikulához hasonlóan, a  külső toklász egyértelműen fellevél.

A néha magános, gyakrabban kettesével-hármasával virágzati alapegységekbe un kalászkákba/ füzérkékbe/ tömörült virágzat  résztagok tövét általában további, kagylóhéjszerű fellevélképlet, a hártyás vagy pergamenszerű pelyva (gluma) borítja. Ennek következtében a néha magányos, többnyire azonban néhány virágból álló füzérkék alján egy, kettő, vagy néha négy további speciális virágzati fellevél: pelyvalevél (gluma) található.

A gabonafélék szemtermése  lehet csupasz /búza, rozs/, vagy pelyvás szemtermés /árpa, zab, rizs köles/. A pelyvás szemtermésnél a virágpelyva fellevelek szorosabban, vagy lazábban ránõttek a szemtermésre..

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.