Szövettan – bélszövet

Kétszikû szárak keresztmetszeti képe

A zárvatermő lágyszárú növényekben vagy a fiatalabb fás szárakban, ágakban a tengelyszerv szöveti szerkezetében a belső centrális rész, amelyben a szállító szövetrendszer is elhelyezkedik az un központi henger/ sztéle/. A sztéle szállító elemeket nem tartalmazó központi részét általában a bélszövet tölti ki.

Legtöbbször parenchima sejtekből áll, melyek az un bordamerisztémából fűződnek le és  függőlegesen álló hosszanti sorokba rendeződnek. A tömött, egymáshoz szorosan illeszkedő szállítószövet elemekkel szemben ez a rész lazább szerkezetű, intercelluláris tereket is tartalmaz. Gyakran raktározó szerepet tölt be. Egyes sejtjei, sejtcsoportjai a többitől eltérő alakú és működésű sejtekké  differenciálódnak és ennek eredményeként különböző un idioblasztok, idioblaszt csoportok alakulnak ki a bélszövetben. Pl csersav raktározó idioblasztok a Rosa ágak bélszövetében, vagy nyálkatartó idioblasztok a Tilia/ hárs/ ágak központi szövetében. Előfordul, hogy  bizonyos sejtek a bélszövetben szilárdító szklereidákká  fejlődnek, más sejtekből tejcsövek/ laticifer/ alakulnak ki.. A bodzáknál a bélszövet elhal és homogén paraszövet tölti ki az ágak közepét.

A szárak megnyúlása során a bélszövet elszakadhat, benne intercelluláris járatok, szakadásos üregek/ un rexigén üregek/ keletkezhetnek, így alakulnak ki a fűfélék üreges szárai, de az ilyen üreges szalmaszárakban is megmarad a bélszövet kis szigetként a nóduszok zónájában/ un béldiafragma/.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.