A Yosemite völgy gránit és fenyő óriásai

 

A Yosemite nagyszerű természeti szépségeiről híres Nemzeti Park Kaliforniában a Sierra Nevada hegységben..  Központi tengelye a 13 km hosszú és 1,5 km széles Yosemite-völgy geológiai és biológiai érdekességek sokaságát rejti. Területének nagy részén. évmilliókkal ezelőtt  még alacsony dombvidék terült el, majd a földmozgások következtében kiemelkedett a Sierra Nevada hatalmas gránittömbje, amelyet a jégkorszakban gleccserek formáltak tovább. A völgyet egy kb. 700 m vastag jégkorszaki gleccser alakította ki, széles U alakjával az egyik legtökéletesebb gleccservölgy a világon. A tágas, lapos völgyet meredek, néhol 900 m magas gránitfalak övezik.  A park legismertebb, leglátogatottabb része a Merced folyó völgye, amely eredetileg egy hatalmas gleccsertó volt, de a gleccser hordalékanyaga idővel fokozatosan feltöltötte.

A nemzeti parkban a gránit mállásának számos formáját láthatjuk. A víz a törések mentén beszivárgott a hasadékokba, és megfagyva tágította és repesztette azokat. Így jöttek létre az olyan egyedülálló, lekerekített formák, mint a Half Dome („fél kupola”), amelynek a völgy felé forduló oldala szinte függőleges, míg a másik fele egy hatalmas kupolához hasonlít. A park jelképe is egy hatalmas gránitszikla, a szinte tökéletesen függőleges, 1095 m magas El Capitan. A mellékvölgyek magasan a főág, a Yosemite-völgy felett végződnek, s a patakok vízeséseket létrehozva ékeznek a völgybe. Az El Capitan szomszédságában a Yosemite-vízesés 739 m-ről zúdul alá, s ezzel a huszadik legmagasabb vízesés a világon. A parkbéli második helyezett, a Snow Creek-vízesés “mindössze” 652 m.

A völgy mindkét oldalán csaknem merőleges falu sziklatornyok emelkednek ki gránitból. Az ismertebbek: El Capitan (1006 m.), Cathedral Rock, Three Brothers (1198 m.), Half Dome (1443 m.), Cap of Liberty (610 m.) stb. A völgy végében van a Mirror-lake, amelynek vizében a csaknem rázuhanó sziklák tükröződnek vissza. A völgyet 1851-ben. Boling kapitány fedezte fel. 1864-ben. a Kongresszus Kaliforniának adományozta oly feltétellel, hogy nem szabad eladnia, hanem nyilvános parkot kell létesítenie.

A nemzeti park növényvilágának legnagyobb értéke a hegyi mamutfenyő, amelyek életkorát a szerényen becslők is évszázadokban mérik. Érdekesség, hogy – a mamutfenyők szaporodását elősegítendő – az ottani erdészek időről időre mesterséges ,,erdőtüzeket” okoznak, azaz felgyújtják az avart, hogy a fenyőtobozok szétrepedjenek és kicsírázzanak. A meglehetős szintkülönbségek egyébként igen változatossá teszik a növényzetet.

A park három mamutfenyő-ligetében csoportosan állnak az óriások, de másutt is előfordulnak szétszórva szórványosan. A legnagyobb hírességeket külön névvel látták el. Az Old Grizzly néven ismert 2700 éves mamutfenyő óriás több társával a Mariposa Grove-nál található az óriási Sequoia fák (mamutfenyők)  varázslatos erdejében.  Ezek a fák elképesztőek  vastag csupasz törzsükkel szinte a fellegekbe érnek.  Hatvan méternél is magasabbra nőnek és a felső harmadban viselik lombkoronájukat. Némelyik törzse olyan vastag, hogy akár tucatnyi  emberből álló csoport is fényképeztetheti magát előtte anélkül, hogy teljesen kitakarná a fát. Az egyik fenyő törzsét pedig középen  kivájták. Az így keletkezett alagúton egy személyautó kényelmesen átfér úgy, hogy a megmaradt farész elbírja a hatalmas fát, és életben is tartja.

 Amerika parkjai közül ez a terület a legveszélyeztetettebb az ide látogató emberek sokasága miatt. Szép időben a parkba látogatók száma naponta meghaladja a 20. 000 főt. Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb park: évente több mint három és fél millió látogatót vonz a világ minden tájáról, bár a legtöbben csak a Yosemite völgy 18 négyzetkilométert felölelő részét tekinti meg.

 John Muirt a terület híres kutatója volt, egy ihletett írásában ez olvasható: : „Egyetlen emberkéz építette templom sem vetekedhet a Yosemite szépségével… Falainak minden sziklája mintha életre kelne… Mintha a természet maga gyűjtötte volna össze itt a legféltettebb kincseit.”

A bejegyzés kategóriája: A Természet Világa, blog
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.