Bryce Canyon – a sziklatornyok és fenyők labirintusa

 A Bryce Canyon az USA egyik legszebb nemzeti parkja, Sokan szebbnek tartják a híres Grand Canyon-nál, A két természeti csoda egymástól nagyon eltérő karakterű, a szépség ebben az esetben pedig lehet szubjektív is.

A  híres Canyon a szó pontos értelmében nem is kanyon, hanem egy közel 3000m magas fennsík meredeken lejtő pereme, melyből a természet erői évmilliók alatt sok ezer karcsú kőoszlopot vájtak ki.

A kőoszlopok anyaga a rétegekbe tömörített vörös és fehér homokkő , amelyre gyakran a felszín közelében keményebb,  és jobban ellenálló mészkő és dolomit rakódott.A mintegy 10 emelet magas  több ezer  karcsú sziklaoszlop/hoodoo/ élénk, meleg színe különösen  hajnalban napkeltekor varázslatos. A formagazdagság is lenyűgöző, nincs két egyforma sziklatorony. Az oszlopok tetején több helyen látható sapka anyaga a már említett keményebb és ellenállóbb mészkő,

A fagy a fő formázó. A  rendkívüli szikla alakzatokat, a mély szurdokokat a víz a hó és a jég marja, alakítja szüntelenül.

A sziklatornyok vidékén uralkodó fa a  ponderosa fenyő( Pinus ponderosa, amely a Sziklás Hegység egyik domináns három tűs fenyőfaja. Több száz évet is megélhet, jól tűri az időjárás viszontagságait. Fiatalon alacsonyan elágazó szabályos karácsonyfa koronájú, idővel – ha a feltételek adottak – felritkul és nagy magasságot ér el tekintélyes törzsmérettel. A törzs és a vastagabb ágak kérgének színe és mintázata nagyon jellegzetes. Fája az átlagos fenyőfa anyagnál keményebb, sötétebb de jól megmunkálható, így kedvelt bútorfa. A ponderosa balzsamból nyert illóolaj kedvelt és drága kozmetikum.

A Bryce Canyon mostoha körülményei között a mozgékony, sovány omladékon tenyésző fák kisebb termetűek,  a szélhatásnak erősen kitett helyeken girbe-gurba növekedésűek. Lombjuk a kopár táj üde színfoltja.

 

A bejegyzés kategóriája: A Természet Világa, blog
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.