Everglades – a fűrészfű mocsárvidék

 

Az  Everglades Nemzeti Park Florida legnagyobb nemzeti parkja, híres mocsárvidék, amelyet egy tó a Lake Okeechobee  túlfolyása hozott létre, és tart fenn  ma is.    

 1947-ben alapították, területe több mint hatezer négyzetkilométer. 1979 -ben az UNESCO világörökségének részévé nyilvánították. A park egész területe gyakorlatilag egy összefüggő óriási mocsárvidék, amely számos csodálatos élőlénynek ad otthont.

Az Everglades a világon egyedülálló természeti jelenségnek köszönheti létezését. A Florida aljzatát felépítő mészkőrétegre, amely egy mészben gazdag, meleg vizű tengerben keletkezett a földtörténeti újkorban, 1-2 méternyi agyag és tőzeg rakódott. Ez az Okeechobee-tavat a tengerrel összekötő különös folyó hordaléka. A River of Grass-nek (Füvek folyója) nevezett folyó Földünk leglassúbb folyama, amely elvezeti a tó vízét a 200 km-re lévő Floridai-öbölbe. A folyó 15 cm átlagos vízmélységű, de mintegy 80 km széles. Mivel a tengerszint feletti magasság  mindössze 50 m, a folyó lassú áramlású, vize naponta mindössze 30 m-t tesz meg.  A park nagy területe egész évben víz alatt áll. Meghökkentő jelenség egy hatalmas füves préri, ami egyben egy  lassú folyó is.  A legjellemzőbb növénye egy télisás faj( Cladium jamaicense), a saw gras, amely, hatalmas, iszapos területeket borít be. Ez a növény itt található meg a legnagyobb populációban a világon.

 Helyenként a víz fölé épített utakon, pallókon közlekedhetünk ebben a vízi világban. Bérelhetünk csónakot, amellyel a mocsárvilág rejtettebb zugait is felkereshetjük. Kedvelt turista  látványosság a Bud Spencer filmekből ismert zajos airboat. Ez a légpárnás tutaj az egyetlen jármű, amivel a sekély mocsaras területeken közlekedni lehet. Az egyedülálló óriás mocsár növény és állatvilága hallatlanul gazdag:  egzotikus madarak( pelikánok, flamingók, ibiszek stb), teknősök, kígyók, a vízi emlős lamantinok és legnagyobb számban az aligátorok  a nemzeti park legismertebb lakói.

Szinte mindenütt találkozhatunk velük a sekély meleg vizű mocsaras részeken. A hely ideális aligátor nevelde. Az Everglades park területén több aligátorfarm is található, ahol közelebbről is megismerkedhetünk ezekkel a hüllőkkel. Az egyik legnagyobb az Everglades Aligator Farm, ahol többféle programot is kínálnak: aligátor show,  aligátor etetés, bébi  hüllők simogatása stb.

Már a vízből éppen csak kiemelkedő 1-2 m magas szigetecskék (hammock) is a növényzet és az állatvilág rendkívüli változatosságát mutatják. A még magasabb területeken  buja szubtrópusi  mocsárciprus erdőket találunk lombkoronájukban gazdag epifiton orchidea-, bromélia és páfrány borítással. A külső tengerparthoz közelebb eső területeken a mangrove vegetáció uralkodik. A területen 10 pálmafaj őshonos.

 Az Everglades világa semmi máshoz nem hasonlítható. Magassásos, vízben álló hatalmas területek, buja mocsárerdők, labirintus lagunák, áthatolhatatlan mangrove a zöld milliónyi árnyalatában! Mindez gazdag növény és állatvilággal. Veszélyes, szabad, izgalmas és különleges természeti kaland.

 A Florida-félsziget déli részén a hőmérsékleti maximum egész évben 30 °C körül mozog, nyáron és kora ősszel rengeteg a csapadék, az év másik felében kevesebb, de teljesen száraz időszak nincs. Így, bár a félsziget nem tartozik a trópusokhoz, időjárásilag a trópusi nedves klímazónába sorolják. Ezek a jelenségek ideális feltételeket teremtettek a Föld legnagyobb mocsárvilágának, az Everglades-nek létrejöttéhez.

.Bár az Everglades a világ egyik legismertebb nemzeti parkja, léte súlyosan veszélybe került. A saw gras ugyanis igényli az időnkénti tüzeket, hogy populációja megújulhasson. Miután biztonsági szempontok miatt ezek a tüzek korlátozott terjedelműek, megjelentek az idegen fajok, és veszélyeztetik a fűrészfüvű prérit.

De a legnagyobb károkat a Floridában folyó mezőgazdasági munkák okozzák. A parktól északra a mocsarat lecsapolták, gátakat, csatornákat építettek, s ez befolyásolta a park életét is. Az Okeechobee-tavat mezőgazdasági eredetű káros anyagokkal, nehézfémekkel szennyezték el, és ez súlyos következményekkel járt az Everglades érzékeny ökoszisztémájára.  Ma az Everglades negyede termőföld, de a művelés alá vont területek egy részét vissza akarják vásárolni a farmerektől, és vízzel újra elárasztva visszaadni a természetnek.

 

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: A Természet Világa, blog
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.