Felfújt termések

Hólyagszerű, belül nagy, levegővel telt üreget tartalmazó termések. Lehetnek húsos és száraz terméstípusok,  fejlődésük során sokáig zárva maradnak, néhány száraz felfújt termés a teljes kiszáradáskor azonban felnyílhat.Legjobban ismert képviselőjük minden bizonnyal paprika felfújt bogyótermése.

A termés fejlődése során a növekedés folyamatos, és így a termésfalban ezért nem keletkeznek szakadásos üregek. A termésfal szöveti szerkezetét figyelve azonban látható , hogy  befelé haladva a sejtek mérete fokozatosan nő. A belső termésfal/endokarpium/ sejtjei az un “óriássejtek”  apró hólyagocskái már szabad szemmel is láthatók. Ezekben a sejtekben történik a csípős ízért  felelős kapszaicin alkaloid raktározása.Dudafürt 4. - Fejlõdõ felfújt hüvelytermések.

A dudafürt /Colutea arborescens/  felfújt hüvelytermése igen dekoratív. A termésfejlődés kezdetén a termések falában színanyagokat találunk, melyek a kiszáradás során lebomlanak. A teljesen kiszáradt termés fala pergamenhez hasonlít, áttetsző.  A termés akár egész télen az ágakon maradhat.A Nigella damascena   termését övező fellevelek  elágazó merev sallangjai miatt találóan kapta a borzaskata nevet. A részben összenőtt tüszőtermések közös alsó része lesz felfújt. A virágkötészetben is kedvelt légiesen kecses termés felfújt társas tüszőtermés.

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.