Szövettan – endospermium

A magvakban kisebb-nagyobb mennyiségben megtalálható belső raktározó szövet, amely rendszertani csoporttól függően  különböző tápanyagokat biztosít a fejlődő csíranövénynek a csírázási folyamat kezdeti szakaszában. Néhány növénycsoportban a  magok egyetlen  jelentős tápanyagraktára. Az un endospermiumos magvaknál a szövet a maghéj által körülvett belső teret az embrióval( csíra) együtt csaknem teljesen kitölti. A gabonafélék szemterméseiben( pl kukorica) az embrió rendszerint oldalra szorul.

Az endospermium szövet sejtjei parenchimatikusak számos raktározó organellummal( aleuron szemek, zsírcsepp vakuolumok, amiloplasztiszok, kristályok). Elsősorban a kétszikűeknél  azonban szép számmal előfordulnak olyan fajok is, melyeknél a raktározás más módon pl a sziklevelekben történik. Ezekben az esetekben az endospermium  jelentéktelen, a perifériára szorult néhány csökevényes sejtsor csupán.Mag Capsicum 5

Endospermium és embrió paprika magban
Endospermium és embrió paprika magban

Tartalmazhat fajtól függően poliszacharid szénhidrátokat( keményítő, inulin), zsírokat-zsíros olajokat vagy fehérjéket( aleuron), szerves kötésben tárolt foszfátot( pl fitin-származékok) és egyéb speciális vegyületeket is. A csírázás kezdetén mindezek hidrolitikus bontásával egyszerűbb vegyületek keletkeznek, melyek részben a fejlődő új növény első építőelemei, másrészt  nélkülözhetetlen energiaforrások a kezdeti még nem autotrof életszakaszban.

Endospermium kukorica szemtermésben

Endospermium kukorica szemtermésben

A nyitvatermőknél  a mag raktározó szövetét  primer endospermiumnak nevezzük, lényegében a női gametofiton sajátosan továbbfejlődött része. A haploid( egyszeres kromoszómaszámú) női ivarú előtelepből fejlődik a megtermékenyítés után. A zárvatermőknél pedig szekunder endospermiumról beszélünk mivel a szövet itt a  megtermékenyített központi sejtből származik és triploid.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.