Alaktan/ levél / – levéltövis

A levéltövis(spina folii)  védelem, kapaszkodás, vagy a  kedvezőtlen feltételekhez alkalmazkodás céljából módosult lomblevél. A tövissé módosult  levelek sajátos, gyakran csoportra jellemző szúrós képletekké alakulnak át, csökkentve a párologtatást és védelmet biztosítva a növénynek.    A szukkulens amerikai kaktuszok és az afrikai szárazságtűrő Euphorbiák levéltövisei konvergens fejlődéssel létrejött képződmények , a száraz, meleg környezethez való alkalmazkodás szép példái. .Opuntia-4

 Ellentétben az epidermális és szubepidermális(kortex) eredetű( emergencia jellegű!) szintén védő funkciót ellátó tüskékkel a tövis módosult szervként a hajtástengely  mélyebb központi szövetrészeivel( pl periciklus, szállító nyalábok) szorosabb kapcsolatban áll, ezért általában sokkal nehezebben távolítható el a felületről.   

A már említett levéltövises szukkulensek mellett a Magyar Flóra növényei között levéltöviseket találunk a sóskaborbolya(Berberis) cserjénél, vagy a termesztett álbogyós a ribiszke(Ribes) fajoknál.                                                                                                                                                                                               

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.