A monokarpia

A fogalom ritkán használt és könnyen összetéveszthető a monokarp( egy termőlevelű) termőtájjal és a magányos termést jelölő monokarpiummal(pl tökfélék). A monokarp(monocarpic-monokarpikus) növények azonban jól elkülönülő növénycsoport tagjai: életükben mindössze egyetlen  egyszer hoznak termést ezt követően pedig elpusztulnak. Tágabb értelemben ide sorolható az összes rövid életciklusú efemer növény és a kétnyári növények zöme is( pl számos ismert zöldségféle).

A monokarpia leggyakrabban azonban a több évig( gyakran évtizedekig) élő,  életük végén csak egyszer virágzó, termést érlelő és ezt követően elpusztuló fajok gyűjtőfogalma. Hazai kövirózsáink is ide tartoznak.

A  dísznövény kertészek számos egyszer virágzó és termő broméliát ismernek, termesztenek, árusítanak. A hazánkban is jól ismert Agave fajok is monokarpikusak. Akár több évtizedik élnek, fejlődnek vegetatív állapotban és életük végén egyszer fejlesztenek többnyire hatalmas méretű virágzatot.

Agave americana2A pálmák( Arecaceae-Palmae)  csoportjában szinte minden szár csúcsán virágzó faj életében csak egyszer virágzik, terem majd elpusztul.Corypha umbraculifera

Legendás hírű ezek közül az indiai ernyőpálma( Corypha umbraculifera). A Dél-Indiában és Sri Lankán honos robusztus pálma hatalmas 5m hosszú levélnyéllel és hasonló méretű tenyeresen tagolt levéllemezzel impozáns látvány. Törzsét az elpusztult  óriási levelek visszamaradt alapjai vastagítják. A pálma életében mindössze egyszer virágzik úgy 60-80 éves korában. Csúcsán. a levelek koszorúja felett egy hatalmas 6-10m magas szétágazó virágzatot fejleszt, melyben sok millió virág fejlődik. A milliónyi, összességében több tonna tömegű csonthéjas termés beérése után a növény elpusztul.395 után2

 A gyökeresen másféle életfelfogású helybeliek szerint a növény egy életen át készül erre a nem mindennapi teljesítményre, és életét áldozza ennek megvalósítására A fát ezért nagy tisztelet övezi pl Sri Lankán. Ritka virágzása ünnepi alkalom.

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.