Alaktan/ hajtás / – protokorm

A protokorm egy merisztemoidokból fejlődő vegetatív szaporítást szolgáló sejtcsoport, 6104405833_eb3d18367a_oamely elvétve spontán in vivo is keletkezhet trópusi epifiton orchideáknál. Tulajdonképpen egy vagy több rügykezdeményt tartalmazó általában gömb formájú szövetaggregátum, amelyből megfelelő körülmények között az anyanövénnyel genetikailag egyező un klón értékű utód/vagy utódok fejlődhetnek.

In vitro mesterséges feltételek között, – többnyire folyékony közegű tenyészetekben -alkalmas táptalajon és feltételek mellett a protokormok képzése sokszorozható( vegetatív multiplikáció). Az eljárás  technológiai  alapjait a francia kutató MOREL a múlt század közepén dolgozta ki. Azóta a trópusi orchideák mikorrhiza kapcsolat mentes vegetatív mikroszaporítása ezzel az eljárással történik.

Cymbidium protokormok in vitro tenyészetben

Cymbidium protokormok in vitro tenyészetben

A protokormokkal történő szaporítás  orchideáknál a mikorrhiza kapcsolat már említett kiiktatása mellett több más előnnyel is jár:
1.- Laboratóriumban megvalósítható

2.-Patogénmentes kiindulási anyagból  kórokozó  mentes utódok nevelhetők.                3.-Optimalizált feltételek mellett szinte korlátlan számú azonos genetikai                           hátterű   anyag állítható elő.                                                                  

4.-Az anyag hosszú ideig tárolható és könnyen szállítható..

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.