Alaktan/ virág / – vacokcső

A virágtengely  vége a vacok egy hosszú cső alakú hipanthiumot képez, amely a magházat  szorosan körülveszi majd tovább növekedve magasan a magház fölé emelkedik Lényegében  a virág takarótájat és a porzókat több cm hosszúságban kiemeli a termőtáj fölé.

A virág részei a magház kivételével tehát magasan a termőtáj felett találhatók A takarólevelek/ csészelevelek és a sziromlevelek/, valamint a két körben álló un diplostemon porzók a vacokcső/hipanthium/ felső pereméről erednek távol a virág centrumától a magháztól. A viszonylag szűk hipanthium cső által a szűk helyre zsúfolt szabad szirmok összeforrtnak tűnnek, a hosszú bibeszál a cső közepén fut végig és a virág közepén terül ki ágas bibében végződve.404 után A vacokcsővel borított  4 kopáccsal nyíló tok egy különös áltermés , melyben a szögletes sötétbarna magok egy központi oszlopon fejlődnek.

A ligetszépe félék családjában/ Onagraceae-Oenotheraceae/ általános virágmorfológiai bélyeg. A parlagi ligetszépe/ Oenothera biennis/ és más ligetszépe fajoknál vizsgálható.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.