Növényi életformák – kétéves növények

Kétéves/kétnyári(diciklikus) növények két tenyész-időszakon át élnek. Az első évben csak  létfenntartó, vegetatív szerveiket, többnyire a rövid szártagú hajtástengelyt, ezen sűrűn álló rendszerint tőlevélrózsát alkotó leveleket hoznak létre és ebben az állapotban telelnek át.. A következő/ második/ évben kifejlődik hosszú szártagú  leveles száruk, amelyen virágaik és a termések  jönnek  létre. Ezután a növény elpusztul.

Alcea rosea egyéves és kétéves állapotban

Alcea rosea egyéves és kétéves állapotban

A kétéves növények tehát fejlődésük első esztendejében csak a gyökérzetüket és vegetatív hajtásrendszerük alapelemeit fejlesztik ki, majd egy téli nyugalmi periódus/ áttelelés után a következő évben  virágzanak, és hozzák létre termésüket, szaporító magjaikat.

A Raunkier féle életforma  rendszerben hemitherophyta (hemiterofita, hemiterofiton; kétéves, vagy  kétnyári növények)  néven elkülönített csoport.

Verbascum tőlevélrózsás és kétéves virágzó állapotban

Verbascum tőlevélrózsás és kétéves virágzó állapotban

A Pannon Flóra számos vadon termő faja( Digitalis, Verbascum, Echium, Onosma, Melilotus stb), sok zöldségféle haszonnövény(káposztafélék, zeller, petrezselyem, sárgarépa,konyhakömény stb) és több közismert, elterjedt dísznövény tartozik ebbe a  csoportba(Erysimum.cheiri, Alcea rosea, Viola fajok, Bellis fajok stb).

Onosma arenaria egyéves és kétéves állapotban

Onosma arenaria egyéves és kétéves állapotban

A valódi egynyári növények általában a melegebb éghajlatú területeken honosak. A virágképzés megindulásához komolyabb hideghatásra nincs szükségük. A kétévesek ellenben a hidegebb égövek növényei,  melyeknél a tenyészőcsúcsok generatív áthangolódását  egy hidegperiódus váltja ki. 

 Az egynyári-kétnyári fogalom nem minden esetben állapítható meg  biztosan és egyszerűen. Gyakran a kertészetekben készen kapható  növényanyag már előhajtatott, előző évben elvetett, keltetett, teleltetett,  állományból származik. Így ezek a kertbe kiültetve hamarosan virágoznak, és abban az évben termést hoznak, majd sajnos el is pusztulnak. A magként vásárolt, eredetileg két éves növények idén elvetve még csak zöld növények maradnak, ténylegesen virágozni, és díszíteni majd csak a következő évben fognak.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.