Fehér pimpó – Potentilla alba

Félárnyékos, száraz termőhelyeken, savanyú talajú cseres-tölgyesekben, vágásnövényzetben gyakran megtalálható fehér virágú pimpófaj. 10-20 cm magas lágyszárú évelő növény.1339535528CIMG1401_1200x900

 lapchatka_korni-ehto_interesnoA talajban vastag sötétbarna vízszintes /plagiotropos/helyzetű, kevés oldalágú áttelelő rizómája fejlődik, melynek csúcsi részéből a zömök hajtások erednek. A tenyeresen összetett szárlevelek rövid nyelűek, vagy ülők általában 5 levélkéjűek. Mellettük a rizóma szárcsomóiról/ a talajszintről közvetlenül/ hosszabb levélnyelű nagyobb 5-7 tagból álló levelek is fejlődnek. OLYMPUS DIGITAL CAMERAA felül sötétzöld-kékeszöld levélkék lándzsásak, a csúcson fűrészesek, a fonákon és szélükön, valamint a levélnyélen  a rásimuló szőrzettől fehéresen molyhosak. Virágzó hajtásai 5-15 cm hosszúak, kevés virágúak, a virágzás ideje: április-június.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA hajtástengely  végén magányosan, vagy néha kettősbogban hármasával fejlődnek a  hosszú kocsányú a többi Potentilla fajhoz viszonyítva  nagyobbnak  is mondható 20-30mm-es fehér virágok, melyeket a pimpókra oly jellemző kettős csészekör övez. Általában a  külső csészekör/ epicalyx/ fellevelei kihegyezettek, keskenyebbek, mint a valódi csészelevelek.OLYMPUS DIGITAL CAMERA A virágban többkörös porzótáj és felsőállású apokarp termőtáj található. a társas aszmag termések ritkán érnek be a virágban. a növény szaporodása többnyire vegetatív módon történik.

 Határainktól Keletre számos országban elismert gyógynövény. Drogja a földben lévő rizóma hajtáseredetű gyökerekkel/ vö 2.fénykép/. A drog értékes fenoloid, iridoid és szaponin vegyületeket és emellett jelentős mennyiségű ásványi anyagot/ pl Zn,Cu, Se, Co, Fe,Mn/ tartalmaz. A mikroelem akkumuláció különösen figyelemre méltó, a raktározó sejtekben mérhető ionkoncentráció a talajban levő mennyiség többszöröse. Különösen érdekes a fehér pimpó gyökérzet jodid ionakkumuláló képessége.

 Kelet Európában és Oroszországban a növény rizóma drogját régóta használják egészen különböző betegségek/ emésztési problémák, tályogok, ciszták, aranyér, ekcéma és fogínygyulladás/ kezelésére. Újabban egyre nagyobb erőkkel vizsgálják bizonyítható gyógyhatását a pajzsmirigybetegségekre.

 

A bejegyzés kategóriája: Taxontárlat
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.