Őszi vérfű – Sanguisorba officinalis

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó lágy szárú évelő faj.  Karcsú termetű/ 40-100cm magas/, felálló szárú, elágazó gyöktörzses/rizómás/ növény. Nedves  hűvösebb élőhelyeken: lápréteken,  nyirkos kaszálóréteken jellemző, helyenként tömegesen jelenik meg. 5294637524_a3d929729e_osanguisorba officinalis tannaA Magyar-középhegységben és a Nyugat-Dunántúlon elég gyakori., az Alföldön szórványos, a Tiszántúlon ritka. A hagyományos rétművelés megszűnésével sok helyen ritkulóban van. Európában, Észak-Ázsiában és Amerika északi részein is megtalálható.

Páratlanul szárnyaltan összetett leveleinek zöme tőlevél  A felálló,  gyéren elágazó szárakon csak néhány levél található. A rövid nyelű levélkék kerekdedek, vagy elliptikusak, szélük fűrészes. Felszínük zöld, fonákuk hamvasan kékes. Fiatal leveleiből, és hajtásaiból ízletes  saláta készíthető, íze az uborkasalátára emlékeztet..

wiesenknopf_3Az őszi vérfű nevéhez illően késő nyáron kezd virágzani. Általában augusztustól októberig virít. Hiányos virágai  a hajtások végén tömött gömbös, vagy hengeres, füzérvirágzatokban nyílnak. A  négytagú/tetramer/ virágok  kétivarúak, a virágtakaró barnásvörös, vagy  élőhelytől függően karmazsinpiros csészelevelekből áll, a sziromlevelek hiányoznak, a virágokban,  általában 4 porzó és 1 bunkós bibe található90686. Termése a megmaradó vacokkehelybe zárt, tojásdad négy élű aszmag/ vacokkelyhes aszmag áltermés/. Érdekesség, hogy a legtöbb rózsafélétől eltérően a virágok szélbeporzásúakSang off

Több helyen egyszerűen vérfűnek, vagy érfűnek  is nevezik. Ezek az elnevezések vérzést gyógyító hatásának tulajdoníthatók. Az őszi vérfű több hatóanyagot is tartalmaz, köztük például flavonoidokat, és cseranyagokat, valamint triterpén-szaponinokat. Természetes  vegyületei összehúzó, gyulladás csökkentő, és  antimikrobiális hatásúak. A gyógyszerkönyvben hivatalos drogja a gyökértözs hajtáseredetű gyökerekkel, de virágos hajtásdrogját/Sanguisorbae herba/ szintén felhasználják a népi gyógyászatban és a homeopátiában is. Előbbi esetben a vérzés csillapítására, és hasmenés esetén, míg a homeopátiában felhasználása a görcsoldásban, és hasmenéses megbetegedések esetén történik.

A bejegyzés kategóriája: Taxontárlat
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.