Vérehulló fecskefű – Chelidonium majus

A mákfélék családjába/Papaveraceae/ tartozó kétszikű  növény. A faj Európa és Ázsia mérsékelt övi területén általánosan elterjedt.  Greater-Celandine-Juice_Tetterwort_Chelidonium-Majus__718DSCF2220_cr-480x324Erdőszéleken, parlagon, kertekben megjelenő, tipikus gyomnövénynek látszó jellegzetes virágú, minden részében sárgásbarna tejnedvű régóta ismert   évelő gyógynövény. 

5781085606_df0fba031b_o Vörösbarna húsos többfejű gyökértörzse hengeres, elágazó több hajtást fejleszt. Belül üreges és tövén gyapjas szőrű szára 30-100 cm magas, egyenes, tompán szögletes, a felső részén villásan elágazó.  OLYMPUS DIGITAL CAMERALevelei szórt állásúak, színükön világoszöldek, fonákukon kékeszöld színűek. A tőlevelei  tőlevélrózsában állnak, hosszúnyelűek, szárlevelei rövidnyelűek vagy ülők. A levelek szárnyasan szeldeltek,  egyenlőtlenül durván csipkés szélűek.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aranysárga virágai virágzatba tömörülnek, a főtengelyen és az oldalágak végén ernyős forgóban állnak. A virágzási ideje:április-május. Két  zöldes szőrös csészelevele a családra jellemzően már virágfakadáskor lehullik/un hullatag csésze/. A kinyílott virágnak 4 széles visszás tojásdad, 1-1.5 cm hosszú szabadon álló sziromlevele és sok, a szirmoknál rövidebb porzója van. OLYMPUS DIGITAL CAMERAKét termőlevelű felsőállású termőjéből húsos, hosszúkás-hengeres két kopáccsal nyíló, kopasz, un becőszerű toktermés fejlődik. IMG_4248Sötétbarna fényesen csillogó elaioszómás magjai a termésben rendezetten állnak. Mag elaioszómák olajat tartalmazó fehér, duzzadt kinövések a maghéjon, amely a hangyák fontos tápláléka, így azok a fecskefű elterjesztésében fontos szerepet játszanak.

Gyógyhatásai régóta ismertek. Hajtása  a hivatalos drog, de gyökérzetét is gyűjtik. Tejnedve a mákfélék családjára jellemző kémiai szerkezetű  és hatású alkaloidákat tartalmazza/döntően a  kelidonint és a protopint/. Emellett  fontos anyag a tejnedvben egy fehérjebontó proteolitikus  enzim.Tejnedve az orvostudomány által is elismerten külsőleg alkalmazva hat virus eredetű szemölcsökre, ekcémára, tyúkszemre. A döntően virusölő hatás a fehérjebontással párosuló sejtosztódás gátlás. Belsőleg alkalmazva veszélyes lehet, csak orvosi felügyelet mellett használható! Epe és májbántalmakban görcsoldó, hatékony gyulladás gátló.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

A bejegyzés kategóriája: Taxontárlat
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.