Alaktan/ szár / – álszár

convallaria_majalis_lily_of_the_valley_large

Szárnak látszó növényi rész, de valójában körkörösen elrendeződött és szorosan egymáshoz tapadó levélalapok sokaságából kialakult tengely.

Egy  egymást körbefogó és erősítő, merev, szárszerű megjelenésű fejlett levélhüvely-csoport.

 

Letöltések16A hüvelyszerűen egymásba ékelődő módosult levélalap részek így pl a banánféléknél, egy lágy (nem fás) álszárat alkotnak. Az álszár átmérője 30-40 cm  is lehet. Az első levélnyelek a növény rizómájából erednek, a többi egyre beljebb és feljebb következik az álszáron, így a legidősebb levelek kívül, a legfiatalabbak belül helyezkednek el. A növény egy központi növekedési zónából hoz hosszú levélnyélű újabb és újabb leveleket, és az elfásodó levélalapból alakul ki az álszár, ami nem elágazó, vastagodik és folyamatosan felfelé nő.

Strelitzia nikolai - a banánfélék családjának 8-10méteres tagja

Strelitzia nikolai – a banánfélék családjának 8-10méteres tagja

A valódi  virágban, vagy virágzatban végződő tengely, általában tőkocsány  a rizómából  ered és az álszár belsejéből nő ki, de néhány gyömbér félénél, mint pl. a Zingiber nemzetségnél a virágzatok közvetlenül a gyöktörzsből, az álhajtástól függetlenül indulnak növekedésnek. A növény generatív részét ekkor valójában a  tőkocsány tartja.

az Alpinia fajoknál a virágzat az álszár közepéből nő ki

Az Alpinia fajoknál a virágzat az álszár közepéből nő ki

A valódi gyömbérek/Zingiber sp/ virágzata a rizóma tengelyen az álszártól függetlenül fejlődik

A valódi gyömbérek/Zingiber sp/ virágzata a rizóma tengelyen az álszártól függetlenül fejlődik

Főként trópusi egyszikűek bizonyos csoportjaira/pl banánfélék, gyömbérfélék, Canna félék/ jellemző. a hazai flórában az egyszikű gyöngyvirágnál találunk álszárat.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.