Cserszömörce – Cotinus coggygria

A cserszömörce a szömörcefélék /Anacardiaceae/ családjába tartozik  A mérsékelt égöv melegebb déli  zónáiban a Mediterrán Európától Kínáig  őshonos. Hazánkban a középhegységek  dolomitos déli lejtőin gyakori, ott   ahol a sziklás kopárokon a köves talaj gyorsan felmelegszik és  a nagyobb fák zárt lombkoronája nem árnyékol. Magyarország középhegységeiben találjuk legészakibb  előfordulásait. Honi karsztbokorerdőink domináns karakterfaja főleg a molyhos tölggyel együtt alkot laza növénytársulásokat.Cotinus coggygr.Olyan helyeken is megél, ahol kevés más növény marad meg. Ennek köszönhetően például az autópályákat szegélyező rézsűkön sok helyen meg lehet figyelni. Ragyogó lángvörös őszi lombszíneződése, feltűnő virágzata és egyszerű igénytelen nevelhetősége  miatt a cserszömörce kedvelt dísznövény. Egész évben lilásvörös /antociános/ levelű un „Royal Purple” változata  nagyon népszerű, a „Foliis Purpureis” fajta virága és levelei is bordók. Ezeken kívül még sok más cserszömörce változat létezik a dísznövény kertészetekben.

Alacsony termetű, 2-5 méteres   sovány, száraz termőhelyeken gyakran sarjtelepet alkotó, agresszíven terjedő, terebélyes bokor. Barnásvörös, hengeres kopasz ágain jellegzetes  nagy félhold/vese/  alakú, kiugró levéltalpon ülő levélripacsok láthatók.  A fiatalabb vesszők különösen a felső részükön lilásan vöröslők.  Apró, rövid,  rügyei  szórt állásúak,  a hajtás csúcsa felé haladva egyre sűrűbben (halmozottan) állnak. A fiatal hajtások és levelek megdörzsölve jellegzetes kesernyés terpentin illatúak.5322821033_4d2b2d9719_oTagolatlan levelei többnyire széles visszás tojásdadok, ritkán elliptikusak, ép szélűek, a lemezük csúcsa kerek vagy kissé kicsípett.  A levéllemez felül sötétzöld, gyakran kissé hamvas, kopasz, fonáka kékesszürke, esetleg pelyhes. A levélnyél rövidebb a levéllemeznél, amely a virágzat alatt gyakran nyélrefutó. A levél jellegzetesen összehúzó ízű.  Lombja ősszel mély bíborvörös –ritkán arany sárga –  színt ölt.  Az erezet mintáját is megőrző, szépen színeződő levél sok esetben még hetekig a bokron marad, mielőtt lehullna. Karsztbokor erdeinkben  a cserszömörce lombozat  aranysárgától az égő vörösön át a bíborig szinte minden árnyalatot felmutató színpompája  az ősz  bámulatos és emlékezetes látványa.Cotinus1A virágzás ideje: május- június. Az apró önmagukban szerény megjelenésű, öttagú és öt porzós kezdetben sárgás, később szürkéslila színű virágok  feltűnő terebélyes 15-20 cm hosszú összetett fürtben un bugavirágzatban állnak. A virágokat körülvevő, laza, piszkosfehér vagy rózsaszínes, tollas szövedék a meddő virágok kocsányaiból alakul ki, melyek létrehoznak egy szőrös, bozontos külsejű  végálló laza virágzatot. A több száz virágból álló virágzatban csak néhányból fejlődik termés.CotinusCotinus2 A három termőlevelű felsőállású termőből  létrejött apró, barna lapitott száraz csontártermés nehezen vehető észre  az ágas bogas tollas meddőkocsány labirintusban. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elvirágzás után is megmarad ez a sajátos kusza kazal akár egészen késő őszig. A megszáradó bugavirágzat ősszel darabokra törik, egy-egy darabban a szőrös, meddő kocsányokból kialakuló repítő-készülékek segítségével a közöttük maradt apró terméseket messzire sodorhatja a szél.

A cserszömörce régóta elismert gyógynövény. Drogja zöld nyári lomblevele/Cotini coggygriae folium/,melyben hidrolizálható gallotannin és flavonoid hatóanyagok vannak. Emellett még jelentősek a kvercetin-glikozidok és különböző antocián származékok.  Gyógyászati célra leveleit ágrészek nélkül  gyűjtik.  A késő tavasszal, nyár elején szedett levelekből kivont anyagok gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatásúak.   Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítőszereket készítenek  a levéldrogból fogíny-, torokgyulladás, aranyeres bántalmak, bélhurut kezelésére. A növényből  régebben ipari bőrcserző-anyagot és sárga festékanyagot is előállítottak. A kézműiparban kelmefestőszer volt, a népművészek ma is hasznosítják ilyen célra.

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Taxontárlat
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.