Alaktan/ mag / – szarkoteszta és szkleroteszta

A megtermékenyítés után a mag kialakulásakor a magkezdeményt védő rendszerint kettős burkokból/külső-, és belső integumentumok/ alakul ki  a mag határfelülete, a magot övező védő szövetréteg: a maghéj.  A magfejődés folyamatában a maghéj kialakulásával az integumentumok is alapvetően átalakulnak. A magvas növények ősibb csoportjainál  a két integumentum zóna egymástól/elkülönülten fejlődik tovább  és a kifejlett, érett  a mag körül két rétegből álló határfelület: a külső/testa/-, és a belső/tegmen/ maghéj alakul ki/pl páfrányfenyő/.  Számos esetben azonban a magkezdeményt védő két burokból csupán egy,  általában a külső integumentum, réteg szerveződik maghéjjá, a belső integumentum visszafejlődik, végül teljesen eltűnik.

A kettős maghéj szerkezetű magvaknál a külső integumentumból néhány esetben a mag felszínén egy puha,  húsos, feltűnő színű, ragacsos szarkoteszta alakul ki, míg alatta a belső integumentumból egy ellenállóbb, keményebb fásodott falú szkleroteszta jön létre.  A szarkoteszta nagyméretű, vékonyfalú rendezetlen sejtekből álló zóna. A nyálkaanyagok, színanyagok mellett raktározott lipideket, fehérjéket, cukortípusú vegyületeket  is tartalmaz. Kialakulásában gyakran a köldökzsinór/funikulusz/ alapi,  a maghoz közvetlenül kapcsolódó részének, sejtjei is részt vesznek és együttesen hozzák létre a magot kívülről  részben, vagy teljesen burkoló színes, húsos magköpenyt/arillusz/, amely egyenletesen, összefüggő zárt réteget alkotva teljesen beboríthatja a magot/pl páfrányfenyő magok,Letöltések7 közönséges kecskerágó/, de lehet részleges, helyenként hiányos is. A mag egyes részei ilyenkor  szabadon állnak, előbukkannak a színes szövetköpenyből/ pl bibircses kecskerágó, tiszafa, muskátdió-szerecsendió magok/.sarkoteszta1

 A szerecsendió más néven muskátdió/ Myristica fragrans/ egy nálunk is jól ismert, gyakran használt fűszer. A mag  gömb alakú lemezesen rétegzett, kemény raktározó szövete/endospermiuma/ kedvelt fűszerdrog: a szerecsendió. A szerecsendió magvak felszínét behálózó narancsszínű osztott, szakadozott, könnyen lehántható illóolajokban gazdag magköpeny a szerecsendió virág fűszerdrog/Macidis flos/.sarkoteszta

Különösen kora tavaszi vadvirágaink magjain/pl Corydalis/ gyakran találunk a köldökzsinórból és szarkoteszta maradványokból – kifejlődő fényesen csillogó, húsos,  raktározott tápanyagokban gazdag un elaioszóma függeléket, melynek találó magyar neve: hangyakalács. Az arillusz és a kisebb, általában csepp alakú elaioszóma szarkoteszta változatok alapvetően a magok elterjesztését szolgálják. Színes, illóolaj tartalmú, nyálka sejtjeik a  magokkal táplálkozó fogyasztókat és a magok lehetséges elterjesztőit/pl madarak, hangyák/ csalogatják. Gazdag raktározott tápanyagtartalmuk dacára a csírázó mag táplálásában nem játszanak szerepet, döntően illóolaj tartalmuk miatt, inkább gátolják a csírázást. Csírázás gátló anyagaik/illóolajok, cukrok/  lebomlása után kezdődhet csak egyéb kedvező feltételek mellett a csírázás.

A növényvilágban azonban az esetek többségében a magokat a kemény maghéj/szkleroteszta/ határolja. Egyrétegű maghéj esetén a szkleroteszta közvetlenül önmagában alkotja a magokat határoló felületet. A védő zóna vastagodott falú,  ellenálló, gyakran kristályokat tartalmazó sejtek szoros egy- , vagy több rétegben rendezett öve, felszínén különböző mintázatokkal és elterjesztést segítő  szőrképletekkel, felület nagyobbító kinövésekkel. A szklerotesztából számos magnál az elterjesztést könnyítő, néha impozáns felületi szőrsejtek fejlődnek. A gyapot toktermésében fehér pamacsként megjelenő szőrös magok maghéja hosszú, csaknem tiszta cellulóz tartalmú szőröket tartalmaz, mely ma is fontos textilipari alapanyag. Flóránkban a füzikék/Epilobium/, vagy a selyemkóró félék/Asclepias, Cynanchum/ magjain találunk elterjesztést segítő dekoratív maghéj szőrzetet. Az erős hatású, szívre ható sztrofantin/oubain/ szívglikozidokat tartalmazó sztrofantuszmag bozontos, dús maghéjszőrzete némi fantáziával üvegmosó kefére hasonlít.OLYMPUS DIGITAL CAMERAStrophanthus mag

 Különös szkeroteszta változat az un nyálkaepidermisz/mixoteszta/. Bizonyos keresztesvirágú pl Sinapis/mustár/,  és útífű/Plantago arenaria, Plantago ovata stb/ fajok, vagy néhány len faj maghéjának külső sejtsora hordó alakú nagy tartálysejtekből áll, melyekbe – egymásra fektetett lemezekhez hasonló rétegekben – nyálkaanyagok épülnek be.Lenmag km-9 A nyálka – savas kémhatású poliszacharid – jelentős vízmennyiséget képes megkötni, a gyors hidratáció következtében  a korábban rendezett réteg megduzzad és a  szabályos szerkezet szétesik. A  mixoteszta erős vízmegkötő képességétt a természetes táplálkozásban is hasznosítják pl a lenmag vagy különböző útifű  fajok magjai /bolhafűmag, egyiptomi útifű mag/ mérsékelt hashajtóként történő felhasználásakor.

Különösen a pillangósok és közvetlen rokonaik:  a cezalpinia félék, vagy a mimóza fajok esetében a magot védő, szilárdító és festék raktározó szkleroteszta réteg a vízfelvétel és a növényi anyagcsere szempontjából élettanilag fontos gázmolekulák/pl széndioxid, etilén/ számára is átjárhatatlan/impermeabilis/. Amíg ez a védőfal  sértetlenül borítja a magot a csírázás a belső vízhiány és a feldúsuló gázok miatt nem indul meg. A gátlás okozta kényszernyugalmi állapot akár évekig is eltarthat A belső csírázásgátlásnak megszüntetésére a gyakorlatban az impermeábilis maghéjat vegyszerekkel, vagy mechanikai úton teszik átjárhatóvá/un szkarifikáció/.

 A maghéj néhány  száraz és zárt terméstípusnál/pl szemtermés, aszmagtermés, makktermés, vagy makkocska résztermések/ a termésfallal olyan szorosan összenő, hogy gyakran még mikroszkópban sem könnyű elválasztásuk. Olyan is előfordul hogy a termésfal alatt húzódó maghéj inkább a mag raktározó szövetéhez kapcsolódik. A maghéj ezekben az esetekben visszafejlődik,  csökevényes, egyszerűbb szerkezetű.  Pl  a napaforgó kaszattermés/ közbeszédben „napraforgó mag”/ belső, könnyen lehúzható hártyás vékony maghéj része kevés sejtsorra egyszerűsödik.  Természetesen a  maghéj védő szerepét ilyenkor a termésfal veszi át.

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.