Alaktan/ mag / – endospermium

A zárvatermő növényekben a kettős megtermékenyítés során a petesejt mellett az embriózsák központi sejtje is megtermékenyül. A megtermékenyített központi sejtből fejlődik ki a mag különleges táplálószövete az endospermium.

Az embriózsák kialakulása a növényekben különböző  fejlődési típusok szerint történik és ennek megfelelően a központi sejt – az endospermium szövet anyasejtje –  a megtermékenyítés után különböző kromoszóma garnituráju/ ploidiaszintű/ lehet. A leggyakoribb esetben a zárvatermőkben ez a szövet háromszoros kromoszóma garniturájú /triploid/un szekunder endospermium. A  mag sajátos  raktározó szövetének kialakulásában szerepet játszó osztódások a megkezdemény központi részén az embriózsákban történnek, a kialakuló szövet egy un belső raktározó szövet. Kialakulása fajtól, rendszertani helytől függően különböző úton történhet: a leggyakoribb az un  nukleáris típus/un soksejtképzés/, amikor kezdetben csak a sejtmagok osztódnak. Először kialakul egy sok sejtmagból álló polienergidás szerkezet és csak a szövetfejlődés végén képződnek szinkron az új sejtfalak. Az celluláris endospermium szövet kialakulásra szabályos sejtosztódások jellemzők. Az un. helobiális típus esetén az első osztódás egyenlőtlen/ inekvális/, a kisebb sejt nem osztódik tovább középre szorul, a folyamat végére gyakran eltűnik A perifériás nagyobb sejt nukleáris típus szerint, kezdetben csak magosztódásokon megy keresztül, a sejtfalak a szövetfejlődés végén alakulnak ki.

Az endospermium a zárvatermő növények magjainak zömében kisebb-nagyobb mennyiségben megtalálható különleges  raktározó szövet.Koleoptil- koleoriza Anyagainak egy része energiaraktár/keményítő, lipidek/ más része a felépítéshez szükséges építőköveket szolgáltatja/fehérjék/. Emellett ásványi anyagokat és vitaminokat is raktároz, gyakran különböző molekulákhoz kötve/pl fitin/. Elsősorban a csírázáskor fejlődő csíranövény számára szükséges tápanyagokat biztosítja a kezdeti szakaszban. Az endospermium nem minden növény esetében marad meg a mag kifejlett állapotáig, van ahol a raktározó szövet feladatát a sziklevél /bab, borsó/ vagy a nucelluszból kifejlődő perispermium veszi át /bors, cukorrépa/.Letöltések8

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.