A Perito Moreno gleccser

A  Perito Moreno-gleccser a Los Glaciares Nemzeti Park hatalmas gleccsere Argentínában, egyike Patagónia legismertebb turistalátványosságainak. Csipkés tetejével, beszakadt  jégalagútjaival,  jegének tiszta  mélykék erezetével maga a földreszállt természeti csoda. Mindössze néhány jégmező van a világon, amelyik a globális felmelegedés ellenére is tovább növekszik,  a Perito Moreno gleccser is ilyen. Mivel a hóolvadás következtében az Andokból érkező csapadék táplálja, ennek köszönhetően a jégfolyam egyre nagyobb területen nyúlik be az Argentino-tóba.. Úgy tűnik nem minden gleccser reagál ugyanúgy az éghajlatváltozásra. Ez az óriási jégfolyam fittyet hány a globális felmelegedésre. Ennek okát valószínű a vízgyűjtő területén gyakoribb és   nagyobb mennyiségű csapadékkal lehet  magyarázni.

A 34 km-es, híres gleccser  a tó  aljzatára támaszkodik, jégprofilja a vízszint fölé 50-60 m magas falakkal emelkedik. Télen előrenyomul, nyáron kissé visszahúzódik. Téli terjeszkedése során egészen az L-alakú tó szemközti partjáig is elér, és természetes gátként kettéválasztja a tavat. A tavat egyik oldalról folyók táplálják, másik oldalon folyó vezeti el a vizét, így mikor a jég kettéosztja a tavat, több m vízszint különbség is lehet a két tórész között. Mikor a jég nem bírja tovább ezt a különbséget, általában komoly médianyilvánosság mellett összeszakad ez a jégtorlasz, majd kezdődik minden elölről. 1917 és 2006 között 17 szer képződött jéggát a tavon, ebből is látszik milyen gyorsan növekszik a gleccser.(2 m/ nap!!!). Ez az igen látványos természeti folyamat nem szabályos ciklusban ismétlődik, gyakorisága egy és tíz év közé tehető. A gátszakadás általában a tavaszi hóolvadás idején történik.

A Moreno-gleccser hírnevét lenyűgöző méretei és szépsége mellett a homlokán lejátszódó látványos jégomlásoknak is köszönheti. Gyakran háztömb nagyságú jégtömbök szakadnak a tóba. Legfőképp azért, mert a helyszín buszokkal is könnyen megközelíthető  a közeli El Calafatetól . A jól kiépített kilátóteraszokról pedig sok száz ember figyelheti és fotózhatja egyszerre a 4 km széles gleccservég jégszirtjeinek tóba  zuhanását.  A gleccser Földünk egyik leggyorsabban növekvő és pusztuló jégkolosszusa, állandó látható és hallható mozgásban van. A kilátópontokon folyamatosan hallani lehet a recsegő, csattanó hangokat, amit a mozgáskor fellépő feszültség okoz. Néha kisebb, néha nagyobb darab jégtáblák töredeznek le a hatalmas “jégfolyóról”

A tó és a gleccser együttese egy dinamikus, folyton változó tájat alkot, amely évente turisták ezreit vonzza ide, akik: megcsodálhatják a csillogó fehér és a mélykék pazar színjátékát, a természet elemi erejét.

A bejegyzés kategóriája: A Természet Világa
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.