Komodo – a sárkánysziget

Komodo az Indonéz szigetvilág kis szigete. A mintegy 17500 sziget közül mégis az ismertebbek közé tartozik az alig 390 km² kiterjedésű és 2000 helyi lakost számláló      földdarab.  Kopár trópusi hegyek, helyenként zöld  fűvel borított hegyoldalak, olykor néhány fa és bokor is feltűnik, a parthoz közeli részeken összefüggő szavanna  A hajón érkező számára az első pillantásra  a híres sziget elég kietlen hely benyomását kelti.

A sziget hírét nevét a komodói varánusznak, népiesen a komodói sárkánynak köszönheti. Földünk legnagyobb gyíkjának természetes élőhelye, mely a nevét is a szigetről kapta.  A komodói sárkány egyáltalán nem okád tüzet és mindössze egyetlen feje van. A varánuszokhoz tartozik , nevét a holland  tudós Ouwens 1912-ben írta le először, aki a hatalmas gyíkot Varanus komodoensisnek nevezte el. Ismertebb neve: komodói sárkány vagy komodói varánusz. A holland kormány, felismerve a faj veszélyeztetettségét, 1915-ben a gyíkok védelmét rendelte el. A komodói sárkány mára egyfajta élő legendává vált. A felfedezése óta eltelt évtizedekben számos ország indított expedíciót a szigetre a faj vizsgálatára.

A 30 kilométer hosszú Komodót és a mellette található kisebb Rinca szigetet kivéve másutt nem él az  óriásgyík. Gyenge hosszútávúszó lévén kénytelen beérni a környékkel. Az elszigeteltségnek azonban előnye is volt, mégpedig a háborítatlanság. A komodói sárkánygyík  a szigeten mindig  csúcsragadozó volt,  tartósan a táplálkozási lánc  végén sikerült magát pozícionálni. A stresszmentes körülményeknek  köszönhetően   a legnagyobb példányok mérete eléri a 3 méter feletti hosszúságot és 100 — 120 kilogrammos súlyt. Ráadásul a szigetet mintha neki teremtették volna. A kietlen és száraz vidék jelentős részét magas hegyek és a lesből való támadásra kiválóan alkalmas erdők és bozótosok tarkítják. Komodo ideális sárkánynevelde és sárkányhajlék.

A Komodói Nemzeti Park turisták számára fenntartott üdülőfalujában Loh Liangban lehet szállást szerezni, és itt van az igazgatóság épülete és az ügyeletes parkőrök szállása is. Az üdülőfalun kívül csak egy szerény halászfalu áll még a tengerparton innen fél óra járásra, a változatosság kedvéért Komodo a neve!

A szigeten a  sárkánygyíknéző túrákat csak vezető kíséretében lehet csinálni.  Komodón nem lehet csak úgy önállóan bóklászni, óriásvaránuszokat becserkészni.. A parkőrök külön figyelmeztetnek, hogy a sárkánygyík veszélyes,  lesből támad, és kevés az esély a menekülésre. Ha szükséges villámgyors vágtára/18km/óra sebességgel/ is képes az óriáshüllő, ha érdekei úgy kívánják. Villás nyelvét azért dugja ki, mert csak így tudja a szagokat érzékelni.

A komodói sárkányok nemcsak a vaddisznókat. szarvasokat és a helybéliek kecskéit tekintik eledelüknek, hanem fiatalabb sárkánytársaikat is. Ezért a kicsinyek kénytelenek a fa koronái közt élni, míg fel tudják venni a harcot a többiekkel. A kannibál sárkányok a döghúst sem vetik meg, és jobb híján óvatlan helyieket és eltévedt magányos, esetleg árnyékban elszunnyadó turistákat is jóízűen fogyasztanak. A sárkánygyík harapása is mérgező/ a nyálában élő baktérium miatt/, ezért a sebesült akkor sem él sokáig, ha elmenekült. Eddig összesen 8 emberi áldozatot írtak a sárkánygyíkok számlájára a szigeten, úgyhogy még a vadőrök kíséretében sem árt az óvatosság a Világörökség részét képező nemzeti parkban.

A bejegyzés kategóriája: A Természet Világa
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.