Constantine – a hidak és szurdokvölgyek városa

Kaszentína vagy Constantine nagyváros Algéria északkeleti részén, az azonos nevű  tartomány székhelye. Lakossága 448 ezer fő volt 2008-ban, az agglomerációs övezetében kb. 1 millióan élnek.  Algéria 3. legnagyobb városa. Kereskedelmi központ, iparváros (cement-, élelmiszer-, textil-, gépipar) és jelentős közlekedési csomópont.

 A félmilliós nagyváros festői környezetben fekszik. A hegyekből lezúduló vizek által formált szurdokok feletti sziklákon épült, 600 méter magasan. Az egyes  városnegyedeket különböző stílusú és funkciójú hidak kötik össze. Gyakran nevezik Constantine-t a hidak városának is.

 A Nagy Konstantin római császárról elnevezett városban található Algéria egyik legszebb hídja is, a Sidi M’Cid, de van jó pár klasszikus közúti híd, sőt acélsodronyból készült gyalogos függőhíd is. A környező és távolabbi nagyvárosokba jól kiépített közút vezet és vonat jár.

 A várost Nagy Konstantin római császár építtette a Numidiai Királyság ősi városának, Cirtának a helyén, amelyet a rómaiak Kr. u. 311-ben leromboltak, mivel az megtagadta az adófizetést. Innen ered mai neve.

A Római Birodalom bukása után a vandálok foglalták el, később Bizáncé lett, majd 710-ben az arabok foglalták el, akik a nevét Kaszentínára változtatták. A 12. században egy virágzó város, amely az észak-olasz városállamokkal kereskedett. A 16. században oszmán-török, majd a 19. században francia fennhatóság alá került.

Történelmi emlékei közül számos épülete a római hódítások előtti időből származik. Itt maradtak meg Észak-Afrika legjelentősebb pun építőművészeti emlékei.

A bejegyzés kategóriája: A Természet Világa
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.