Reynisfraja/Izland – Egy lávabarlang históriája

A bazaltláva kőzetekben a homogén bazaltba zárt, és a  felszínhez közeli kisebb-nagyobb gázhólyag-üregek könnyen feltárulhatnak. Általában az óceánpartokon – ahol a lávafolyamok véget érnek – jelennek meg ezek a kőfülkék, amelyeket aztán a természet pusztító erői elsősorban  a szél a hullámzás és a fagy  tovább bővítenek és formálnak/ abrázió /. A barlang tehát eredetét tekintve  elsődleges/szingenetikus/, hiszen a forró lávában keletkezik óriási gázbuborék formájában. Mai arcát azonban ezután – másodlagosan –  nyeri el, azaz végső kifejlődését tekintve  posztgenetikus.

 A tömör, masszív, ellenálló bazaltkőzetek hűléses eredetű elválásai,  különösen a bazaltorgonák határfelületei és harántrepedései  kedvezőek az ilyen abráziós folyamatokhoz. Az abráziós barlangok a mállás törmelékéből felépülő  terasz folyamatos szélesedése és a  felszín fokozatos emelkedése következtében egy idő után eltávolodnak a partoktól.

Az abráziós lávabarlangok a karsztos területek barlangjaihoz hasonlítva rövidebb idő alatt jönnek létre, és kialakulásukban a kémiai mállásnak nincs számottevő szerepe.

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: A Természet Világa
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.