Alaktan/ szár / – áltengely

Szimpodiális hajtástengely/pseudostem/. Ebben az esetben a főtengely korlátolt növekedésű. Virágban vagy virágzatban végződik, gyakran egy támasztólevél kíséretében. A tovább növekedő tengelyt  a záródó csúcs alatti hajtáskezdemény növeszti tovább egy ideig, amíg maga is virágot hoz és növekedése leáll. A tengely további hosszanti  tovább növekedését tehát a záródó egységen  fejlődő legfelső hajtáskezdemény tovább biztosítja. A főtengelyt egy ideig növesztő  kezdemény a korábbihoz képest oldalsó állású, így a tengelyrész az előzőhöz viszonyítva mindig kissé megtörik, az egész tengely gyengén, vagy erősebben cikk cakkos szakzsargonban: soktérdű.A Szimpodiális (áltengelyes) tengelyszervezõdés elmélete szerint amikor egy-egy leveles tengelyrész beszünteti hosszanti növekedését, a tenyészõkúp központi része oldalra tolódik, s virágot, virágzatot vagy kacsot hoz létre, a tengelyt pedig egy hónaljdudor (semmi köze a hónaljrügyekhez) vezeti tovább. A virágzat, illetve a kacs tehát egy-egy tengelyhossz végének tekinthetõ.

Az áltengelyes (szimpodiális) elágazás: olyan elágazás, melyben az oldaltengely nő az eredeti főtengely irányába, így a korlátolt növekedésű főtengely kissé oldalra hajlik, megtörik.

Gyömbérféle természetes élőhelyén és szimpodiális növekedésű rizómája

A földbeni hajtások közül a rizómáknál is gyakran találkozunk ezzel a tengelytípussal. A szimpodiálisan növekedő és elágazó rizómák csúcsrügye hozza létre a föld feletti hajtást, a rizóma további növekedését pedig az oldalrügyek biztosítják. Ekkor általában szétágazó rizómák keletkeznek/ pl ilyen a gyömbér rizómája/.

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.