A növényi csábítás fortélyai -a nektáriumok

Florális nektáriumok

A rovarporozta növények virágaiban gyakran találunk különleges a megporzást végző rovarok csalogtására szolgáló  kiválasztó rendszereket,nektáriumokat (mézfejtő, nupciális nektárium,  nektármirigy) . Ezekben válik ki és halmozódik a nektár.
A hazánkban tenyésző virágos növényeknek mintegy 90%-a termel nektárt. A rovarcsalogató nektárium rendszerint a virágban található, kivételesen azonban másutt,/ pl. a levélen/ is előfordulhat/ extranupciális nektárium/.

A nektár cukrokat illóolajokat és aminosavakat tartalmaz, a rovarok aminosav szükségletük jó részét innen fedezik. A nektár szénhidrátjai a háncselemekből származnak. A többi összetevőt az epidermisz és az alatta levő szövettáj termeli. A  az anyagok kiválasztásában az endoplazmás memránrendszer hólyagocskái közvetítenek/exocitózis/.A nektár kiválasztása szakaszosan történik a kuti kula pórusain keresztül, a kutikulapórus akkor nyílik ki, amikor a hidrosztatikus nyomás alatta pozitív.

A virágban előforduló nektáriumok lehetnek átalakult, módosult virágrészek/ pl sziromlevelek, porzók/, néha jól felismerhető markánsan elkülönülő kiválasztó rendszerek, vagy gyakran a szirmok tövében fejlődő különleges bőrszövet: az illatepidermisz.

 A sziromlevekből kialakult mézfejtők esetében sokszor a megszinesedő csészelevelek veszik át a szirmok helyét. A tavasszal lombos erdeinkben gyakori hunyor féléknél/Helleborus fajok/ ezt jól megfigyelhetjük.

Sztaminódiumok a siskvirágokban

A nektártermelésre és kiválasztásra módosúlt steril porzókat sztaminodiumnak nevezzük. Sarkantyús virágoknál/ pl sisakvirágok, szarkaláb stb/ gyakran a sarkantyúba nyúlik néhány nektárkiválasztást végző porzó. Az ágyúgolyófa/ Couroupita / virágában számos elkülönült sztaminodium teszi különössé a virágokat.

Sztaminodium régió az ágyúgolyófa virágban

Az ernyősvirágúaknál/ Apiaceae/ a termőn alakul ki a bibeszál tövénél egy úszóöv szerű nektárium gyűrű, míg a honi kutyatejféléknél/ Euphorbiaceae/ a virágzatban gömb, félhold, korong alakú mézfejtők találhatók, melyek a fajok pontos meghatározását is segítik.

Nektáriumok a kutyatejfélék virágzatában

Az illatepidermisz felismeréséhez rendszerint a szirmok belső felszínét kell alaposan szemügyre vennünk. Különösen azok alapi részén néha szabad szemmel is  láthatjuk az eltérő kinézetű felszíni régiót, amely speciális festéssel/pl neutrálvörös/ megfesthető és az elkülönűlt  bőrszöveti rész  így jobban tanulmányozható.

Illatepidermisz régió a virágszirmok tövéban

A nektárkiválasztás a növény hatékony rovarcsalogató rendszere amellyel magához édesgeti a megporzó rovart, esetleg apró madarat, ritkábban más állatokat. Ezek az állatok a nektár fogyasztása mellett a virágban  hosszabb rövidebb ideig tartózkodva elvégzik a megporzást is.

 

A bejegyzés kategóriája: blog
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.