Alaktan/ levél / – heteroblasztia-homoblasztia

A hetroblasztikus fejlődés során a hajtástengelyen  egymás után megjelenő levelek mérete és alakja a fejlődés sorrendjében változik.  Más alakúak és eltérő nagyságúak a sziklevelek, a primer lomblevelek, és  a jóval később kifejlődő levelek. Heteroblasztia esetében az összetett levelű növények első levelei kevesebb levélkét tartalmaznak és kisebbek:

–Pl a lóbab/ Vicia faba/ primer  összetett lomblevelei mindössze két levélkéből, a később megjelenők 4-6 levélkéből állnak. A kender/ Cannabis/ tenyeresen összetett levelei a fiatal csíranövényen kezdetben 3-, később 5-levéltagból állnak. A levélkék száma ezután is progresszíven emelkedik, a kifejlett kender növényeken általában 7-, vagy 9- tagúak az összetett lomblevelek.

A kender/ Cannabis/ levelei csíranövény( 1.)- fiatal(2.) és teljesen kifejlett(3.) állapotban

— a fűfélék egymás után fejlődő levelei egyre hosszabbak, lemezük egyre szélesebb és általában a fajra jellemző maximális méret elérése után virágzik és hoz termést a növény.

A heteroblasztia bizonyos mértékű ellentéte a homoblasztia. A homoblasztikus fejlődésben a növényi szervek egyes  fejlődési stádiumaiban az egymást követő alakok formájukat és méretüket tekintve folyamatosan változnak és ez a változás döntően mennyiségi jellegű/ általában csupán  méretben megnyilvánuló különbség!/

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.