Alaktan/ levél / – levélerezet

A levél erezetét / nervatio/ a szállítónyalábok sajátos rendszert képező hálózata alkotja. Ez biztosítja a levéllemez szilárdságát, kiterülését és  feladata emellett a tápanyagszállítás. Az erezet a levél szövetébe/mezofillum/ beágyazódhat, de a levél fonákám, vagy színi oldalán is  kidomborodhat. Fontos morfológiai bélyeg a határozókönyvekben a jellemzéseknél gyakran találkozhatunk  vele.

Főbb erezet típusok: 

– villás/dichotomikus/: ősi, nincs főér, a sugarasan szétfutó erek egyenlő értékűek   villásan ágaznak el más  erekkel nem találkoznak és nem keresztezik egymást /Ginkgo biloba és számos páfrány/.

közalapos/monopodialis/: hálózatos, az érrendszer főtengelye a főér , amelyből másod- és harmadrendű oldalerek ágaznak ki.

A legkisebb oldalágak sem érnek el minden egyes sejtet, csupán körbefognak bizonyos sejtcsoportokat/ érszigetek/. Az erek körülzárta szövetrégiókban, az érszigetek sejtjeiben az anyagok mozgása sejtről sejtre a plazmodezmák közvetítésével un szinplaszt transzport útján történik/ jellemző a zárvatermő kétszikűek leveleire/.

A főeres típus lehet szárnyas /gyertyán, som, bengefélék/,

Ebben az esetben a főérből eredő  másodrendű oldalerek egymással párhuzamosan futnak a levélcsúcs, vagy a lemez széle felé. Közben oldal irányban számos elágazást hoznak létre

A tenyeres/ujjas/ levélerezet

Az oldalerek sugárirányban futnak szét /juhar, platán/, zömük a főér alapjából ered. de később a felső részből is indulhatnak másodrendű, vékonyabb erek a  lemez széle a periféria felé. .A tenyeresen tagolt lemezű levelekre jellemző erezet típus.

Az ölbefogott erezet a tenyeres levélerezet ritka változata a hunyorfélék/ Helleborus/ levéllemezére jellemző.

 – a  párhuzamos levélerezet az egyszikűekre jellemző:

A fűfélék  párhuzamos levélerezete

A levélhüvelyből több egyenrangú ér lép a levéllemezbe, a középső ér azonban itt is vastagabb. A tengellyel gyakran hosszirányban  futó párhuzamos ereket létrafokként másodlagos erek kapcsolják össze: anasztomózisok /pl. egyszikűek: nád, búza/.

A párhuzamosan íves  és az oldalrafutó levélerezet a párhuzamos egy altípusa, a nagyobb levelű egyszíkűekre jellemző.

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Alaktan/ levél / – levélerezet bejegyzéshez

  1. minecraft szerint:

    Excellent site you have got here.. It’s hard to find high-quality writing like yours nowadays.

    I really appreciate people like you! Take care!!

  2. A szerint:

    Nagyo jó oldal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.