Alaktan/ termés / – csoportos termések

 Az érdekes termések több szinonímja is elfogadott és használt a botanikában: pl terméscsoportok, társas termések, korikarp termések, terméscsokrok. Egyetlen virágban apokarp termőtájból alakulnak ki (a virágban minden egyes termőlevél különálló termőt alkot.), így  egy terméskocsányon több termés helyezkedik el.

A termések lehetnek húsosak, vagy szárazak; felnyílók, gyakrabban zárva maradók; valódi és áltermések egyaránt. Az egyszerű termések jegyeit viselik, de csoportosan fejlődnek bár nem egyszerre érnek meg és a felnyíló változataik(társas tüszők) sem egyszerre nyílnak fel.

Gyakoribb ismert típusaik:

Tüszőcsoport (follicularium). Egy virágból több hasi oldalon  felnyíló száraz valódi tüszőtermés fejlődik ki (pl.  sisakvirágok, gólyahír, téltemető, hunyorfélék stb).

Aszmagcsoport (nucularium).  Lehetséges, hogy az egymagvú, valódi, zárt, száraz  termések csomót képeznek a tengelyen (pl.boglárkák). Olykor egy elhúsosodó, kúpos vacok felszínén, vagy belsejében mint áltermések helyezkednek el (pl. szamóca áltermés – földieper).

Ismert olyan eset amikor  egy serleg alakú vacok részbe( hipanthium) süllyedve találhatók az apró aszmagok( pl csipkebogyó áltermés-rózsa fajok).

    Csonthéjas terméscsoport (baccarium). A  klszélesedett tengelyen húsos falú valódi csonthéjas termések helyezkednek el sűrűn egymás mellett. Egy virág apokarp termőtájából kialakuló apró csonthéjas termések halmaza( pl szedertermés, vagy a málna termése).Alma áltermés (pomum). Alsó állású öt termőlevelű magházból képződő húsos áltermés, a társas tüszőtermések( tüszőcsokor) speciális esete. Az áltermésben a vékony, pergamenszerű termésfalú rendszerint kétmagvú tüszőket körülveszi a magház részeiből, a vacokból és a csészelevelek alapi részéből kialakult vastag, lédús gyümölcshús, a termés étkezésre alkalmas, fogyasztható része( pl alma, körte gyümölcsök, berkenyék áltermései).

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Alaktan/ termés / – csoportos termések bejegyzéshez

 1. minecraft szerint:

  whoah this weblog is fantastic i love reading your posts. Keep up the good work!
  You recognize, a lot of people are searching around for this information, you can help
  them greatly.

 2. Helaine szerint:

  Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering
  if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?

  Thanks a lot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.