Guilin – a kúpkarsztok mesevilága

Guilin (Kujlin) kínaiul „ illatcserje liget”. Valóban az édes illatú  kassziafák  és Osmanthus cserjék augusztustól októberig virágzanak a város parkjaiban. A kassziafa/ Cinnamomum cassia /  hántolt kérgének illata rendkívül kellemes, a belőle préselt olaj a helyi konyha fontos alapanyaga, az Osmanthus virág szintén kedvelt ehető csemege. Az itteni ételek persze egyáltalán nem hasonlítanak a Magyarországon fellelhető kínai Guilinéttermek választékához. Egy guilini vacsora izgalmas gasztronomiai kaland..

Guilin azonban karsztcsúcsairól és barlangjairól híres kedves kis turistaváros. A környékén végzett geológiai kutatások eredményei alapján tudjuk, hogy a területet mintegy 300 millió évvel ezelőtt tenger borította, melynek kiszáradása után –tektonikus mozgások következtében felszínre emelkedett – üledékes mészkő uralta a vidéket. A természet évmilliós eróziója, főként a szél és csapadék mállasztó hatására alakult ki a mostani, a változatos  formákat mutató mészkőcsúcsok rengetege, a kúpkarsztok mesebeli világa.

Az erózió által kevésbé érintett részek csúcsokként emelkednek a lepusztult környezet fölé, míg a felszíni üledékes mészkő nagy része mára teljesen eltűnt. A kúpkarszt csúcsok két típusát láthatjuk a várost átszelő Li-folyón lefelé hajózva: a fenglin- karszt a karcsú tűcsúcsok, a függőleges falú kőtornyok míg a fengcon-karszt   a kúpos „cukorsüveg” hegyek neve. Guilinban a fenglin formák jellemzők, lefelé hajózva a táj fokozatosan változik és uralkodóvá válnak a fengcong  süveghegyek.Az erőteljes erózióban megmaradt alapkőzetben a karsztjelenségek állandó kísérői a víz által kivájt üregek, barlangok nagy számban találhatók.

A Nádfuvola cseppkőbarlang/ Ludi Yan / a város északnyugati részén emelkedő Guangming hegycsúcs alatt rejtőzik.A Második Világháborúban a lakosság óvóhelye volt széles és mély alagútjaival. a felszín alatt harminc méterre.Ezrek életét mentette meg a barlang akkortájt. Sziklaképződményeit  ma már színes fényjátékkal világítják meg. Hatalmas cseppkő képződmények villódznak az éles fényben, így aztán mesebeli  színhatás igazi show-műsor fogadja a látogatókat. A túlhangosított kínai zene és a lézer játék már néha ambivalens érzést vált ki sok ide látogatóban. A barlang nevét különben a bejárat előtti nádfű bokorról kapta.

A Li-folyón egy hajókázása a varázslatos Tű-hegyek mentén a lélegzetelállító karszt sziklaformációk és a teraszos rizsföldek világában egy életre szóló élmény. A sekély jade-zöld vízben mindenütt bivalyok, az ormokon budhista templomok, a sziklákon festmények, a vízen bambusz tutajok és rajtuk a  halászok kúpos  süvegükkel és a halászatra idomított kormoránokkal. A táj mintha kínai festményekről költözött volna ide.

A bejegyzés kategóriája: A Természet Világa, blog
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.