Növényi életformák – a tundravegetáció

Földünk legészakibb részén  az arktikus tájakon terül el a tundra. Ahol a  tajga fenyőerdő rengetege és a törpe fenyők öve véget ér ott kezdődik a tundra világa. A magyar értelmezõ kéziszótár szerint “hideg éghajlatú, gyér növényzetû, fátlan vidék”.

A zord klímában a talaj csak a rövid nyár idején olvad fel némileg, és ilyenkor a törpecserjések gyökérszintjéig/ kb 1m mélységig/ fagymentes. A néhány hónapra  felengedett talajon ekkor kizöldül a táj , kivirulnak a tundravidék tarka virágai.

 

 A tundramezők nyílt növénytársulásai a nyers szikla-, és törmelékes területeken, míg a zárt vegetációk mezőkön, hordalékos talajokon alakulnak ki. Különösen a nyílt társulásokban uralkodnak a mohák és a zuzmók, de a zárt társulások törpecserjéi között is gyakran találkozunk velük. A tundra virágos növényfajainak száma alig éri el a százat. Ezek zömmel rövid tenyészidejű, törpe növekedésű, párnás félcserjés fajok és évelő lágyszárúak.  A fák közül többnyire csak a törpe nyírfák, égerfák és fűzfák találhatók, sok helyen hatalmas, végelláthatatlan  térdig érő bozótos állományokat alkotva.. Hiányoznak az igazi fák, a geofitonok és az egynyári növények. Az uralkodó növényzet alapján különböző tundranövényzet társulásokat ismerünk:

– a cserjés tundra törpecserjékkel/(törpefűz, valamint törpeéger,a törpe nyárfák és a hangacserjék/.

a réti tundrán rövid tenyészidejű évelő fűfélék (perje, csenkesz, sás) uralkodnak, míg a kétszikűeket a pillangósvirágúak, boglárkafélék, törpe szegfűk képviselik nagyobb számban.

Kőtörőfüvek a réti tundrán

A tundra és az alhavasi lejtők egyik ékessége a magcsákó/ Dryas octopetala/

zuzmós és mohás tundrák a nedvesebb részeken mohákkal, a szárazabbakon           sok zuzmóval (rénszarvaszuzmó, izlandi zuzmó).

 – poligonális tundrák, ahol a különböző kőzetdarabok az olvadás és újrafagyás hatására sokszögű (poligonális) formájúak összefüggő növényzet itt már nincs, a köveken telepszenek meg a látványos párnázó mohák, alig néhány fűféle társaságában.

– a köves tundra szinte teljesen növénytelen

A növények rövid aktív tenyészidejében a sarkvidéki nyárban akár napi 20 óra hosszat is a látóhatár felett van a nap. Nem meglepő, hogy az itt élő növények zöme hosszú nappalos. Mérsékelt övben élő rokonaikhoz képest gyorsabb az életciklusuk, a sajátos fényviszonyok miatt  gátolt a növekedésük és nagyobbak a virágaik. A növények teljes életciklusa a rövid nyári időszak alatt lejátszódik.

A virágzásukra és a termésfejlődésre kedvezően hat a folyamatos megvilágítás.  A rövid életidejű növények csaknem egyszerre nyitják ki színpompás virágaikat. Magjaik nagyon ellenállók a hideggel szemben.

 

Az éghajlathoz legjobban a moha- és zuzmófajoknak sikerült adaptálódniuk, elsősorban a Cladonia nemzetség fajaival. A lágyszárúak között dominánsak a pázsitfűfélék/ perjék, csenkeszek/ és a sások.. Emellett jellegzetesek a tundravidéket uraló törpecserjék gyakran kúszó, szétterülő és földhöz lapuló növényegyedei , melyek max. 1 m-es magasságig nőnek meg. Kihasználják a talaj által felfogott meleget, de még így is nagyon lassan fejlődnek. A fagyott és hideg talaj miatt a gyökérzet is a felszín közelében ágazik szét. Mindez elsősorban a kedvezőtlen tápanyag ellátottságnak, a talaj magas aluminium tartalmának tulajdonítható. Az itt élő növényeknél általános a felszínhez közel szétterülő forma a hóviharok, heves szelek miatt alakult ki, hiszen ebben a formában a növények nincsenek kitéve annyira a szél erejének.

A zuzmók, mohák sejtjei a tél beálltával elveszítik víztartalmukat, sejtplazmájuk besűrűsödik, így vészelik át az erős fagyokat. Nyáron sejtjeik vízzel telnek meg, anyagcseréjük fokozódik.. A legmostohább körülmények között már csak virágtalan növények élnek. . A tundrákon túl már az örök hó és jég birodalma terül el, a sarki jégsapka rideg világa.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

12 hozzászólás a(z) Növényi életformák – a tundravegetáció bejegyzéshez

  1. minecraft szerint:

    It’s hard to find knowledgeable people on this subject, however, you sound like you know what
    you’re talking about! Thanks

  2. I’m not positive where you are getting your information, however great topic.
    I needs to spend a while finding out much more or figuring out more.
    Thank you for fantastic information I used to be
    in search of this info for my mission.

  3. Octopus szerint:

    Does your site have a contact page? I’m having a tough
    time locating it but, I’d like to send you an email.
    I’ve got some recommendations for your blog you might be interested
    in hearing. Either way, great blog and I look forward to
    seeing it expand over time.

  4. What i don’t realize is in reality how you’re not actually much more neatly-preferred than you might be right now. You are very intelligent. You understand therefore significantly with regards to this topic, made me in my opinion believe it from so many numerous angles. Its like women and men are not interested unless it’s something to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs excellent. Always care for it up!

  5. cartas szerint:

    Nice post. I study something more challenging on completely different blogs everyday. It can all the time be stimulating to read content material from other writers and practice slightly something from their store. I’d prefer to use some with the content on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll provide you with a link in your net blog. Thanks for sharing.

  6. Leonie szerint:

    Heya i’m for the first time here. I found this board and I find
    It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

  7. Simply wish to say your article is as astounding. The clarity in your submit is just spectacular and i can suppose you’re an expert in this subject. Fine together with your permission let me to take hold of your RSS feed to keep updated with drawing close post. Thanks a million and please continue the enjoyable work. Hi there, I found your blog via Google while looking for a related topic, your web site came up, it appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  8. GregoryDaums szerint:

    I think other site proprietors should take this site as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

  9. Hey, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

  10. Nerdy Milf szerint:

    I really like reading an article that will make people think.
    Also, thank you for allowing for me to comment!

  11. Növényi életformák – a tundravegetáció |
    Plantarium http://dewapokerku.com

  12. Sharen Octavia szerint:

    N’est heureux que qui croit l’etre. http://www.cialisacheter.fr#acheter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.