Kerid –egy tó a nyugovóra tért kráterben

 

 

Vulkánikus eredetű kráter tó a Golden Circle/ Arany Körút / néven ismert Dél-Izlandi népszerű turista útvonal mentén.  Egyike az itt előforduló számos kráter tónak. A Kerid- kráter sem magányos. Felső peremén több kisebb  bombatölcsér méretű kráter sorakozik, mintegy körbevéve a nagyobb  krátertavat. Különös érdekessége, hogy a kaldera sértetlen maradt, nem omlott be, nem robbant szét. Mintegy 3000 évvel ezelőtt egyszerűen békésen elszunnyadt a körülötte sorakozó többi kisebb tűzokádóval együtt. A falát alkotó kőzet, mint a többi kőzet a térségben, érdekesen vörös színű, a tó vize pedig a benne oldott réz és króm sóktól opálos, mélyzöld. Az elliptikus kaldera maga mintegy 55 m mély, 170 méter széles és 270 méter hosszú.Kerid 1-1

 Mínt a legtöbb kráter ez is meredek falú gyér  növényzettel, az egyik fala azonban enyhén lejtős, mély moharéteggel borított, itt könnyen leereszkedhetünk a partjára. Ez az oldal nyáron teljesen zöldbe borul, pár hétre virágtenger övezi az amúgy is színpompás tavat. A tundra térdig érő törpe nyárfái és fűz-bokrai a lankán szobányi ligeteket alkotnak. Közöttük járva az ember Gullivernek érzi magát! 

A természet alkotta pompás formájú szinte teljesen szabályos ellipszis alakú tó maga igen sekély (7-14 méter csapadéktól függően). A természet amfiteátruma egy hosszúkás vízi színpaddal az ásványok és növények díszleteivel lenyűgöző látvány. Ehhez társul egy nagyszerű akusztika. Nem véletlenül adott itt koncertet Björk.

 

A bejegyzés kategóriája: A Természet Világa
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.