Alaktan/ virág / – kalászorsó

Összetett füzér - kalász középen a kalászorsóval

Összetett füzér – kalász középen a kalászorsóval

Kalászorsónak/rachis/ nevezzük a fűfélék  kalászvirágzatában a virágzati főtengelyt, amelyen meghatározott  fajra/fajtára jellemző módon a virágzati alapegységek a füzérkék/kalászkák helyezkednek el. A kalászorsón az elemi füzérkék ízesülési helyét orsópadkának, vagy tengelypadkának  nevezzük. A tengely lehet kopasz, érdes, vagy szőrképleteket viselő pillás.

A kalász érésekor a felső vékonyabb része a szemtermések gyarapodó súlyától gyakran lehajlik. Sok esetben a termésérés végén is egyben maradhat, más fajoknál kiszáradva törékennyé válik és ízekre darabolódva hullik le/ pl árpa-Hordeum/.

Letöltések12 A kalászka egységek a legegyszerűbb, legősibbnek tekintett esetben két sorban, váltakozva, átellenesen ülnek a tengelyen és ilyenkor a zegzugosan álló főtengely  és  az orsópadkák jól látszanak. Számos esetben a füzérkék spirális mentén helyezkednek el a kalászorsón és a levélálláshoz hasonlóan  függőleges sorokban/ortosztichonokban/ rendeződnek. A sorok száma a virágmérettől és az elemi füzérkék/kalászkák egymáshoz viszonyított helyzetétől/divergenciaszögétől/ függően általában öt és kilenc között változik/pl hatsoros árpa/. A tengelyen található nagyszámú elem/ füzérke illetve szemtermés/ ezekben az esetekben a kalászorsót teljesen eltakarja.

Hatsoros kalászok

Hatsoros kalászok

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.