Alaktan/ virág / – diszkusz

A virág fő tengelyéhez tartozó,  azt gyűrűszerűen övező florális nektárium.  Általában a termő tetején található gyűrű vagy tányér szerű kiválasztó képlet és többnyire a bibeszál alapi részét fogja körbe. Fontos funkciója a nektárképzés, a megporzást végző rovarok csalogatása. Az illatanyagokat és szénhidrátokat kiválasztó régió fényesen csillogó felülete első ránézésre azonnal szembe ötlik.

Az ernyősvirágzatúak családjában/Apiaceae/  gyakori a bibe tövének korongszerű, domború kiszélesedésével a termő tetején megjelenő diszkusz florális nektárium. Általában ezt az ernyősvirágúak  virágjára jellemző speciális kiválasztó képletet bibevánkos-nak, vagy bibepárnának  nevezik. .Az elnevezés utal arra, hogy a bibeszál a bibevánkos közepén látszólag ebből a nektáriumból bukkan elő.

A megporzás után a nektárium funkcióját bevégezve visszafejlődik a bibeszállal és a bibével együtt. A száraz terméseken visszamaradó része apró csonk, vagy egy kis dudor.

Az ernyősvirágúakkal közeli rokon örökzöld borostyánoknál/Araliaceae/ azonban, az álbogyó termések felső harmadában jól látszik a korábbi diszkuszból alakult sötétebb rész a középen kiálló bibecsonkkal. Ebben az esetben a diszkusz a későbbi termés integráns része.

Említést érdemel, hogy a virágtengelyt körülvevő csillogó felszínű nektárium zóna a diszkusz más növénycsaládok virágjaiban is tanulmányozható.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.