Alaktan/ levél / – ochrea

Magyarul pálhacső, pálhakürtő. A szárat körbefogó cső formájú levélrész módosulás. Nem azonos a levélhüvellyel! Sokan úgy vélik ez a pálhajellegű képződmény a levélalap módosulása bár a képen is jól látszik, hogy a  levélhüvely felett helyezkedik el, legfeljebb a levélhüvely   függeléke lehet.

Egy másik felfogás szerint a levélfejlődés kezdetén még a levéldudor/primordium/ stádiumban a levéllemez alsó szélén a marginális merisztémából jönne létre két kinövés, melyek összetapadva süvegszerűen fedik be a hajtástenyészőkúpot. Valahogy úgy ahogyan a koleoptil fedi az egyszikűek hajtástengelyét. A tovább növekedő szár később ezt “sapkát” áttöri  és ennek csöves maradványa  látszik a száron.

A keserűfűvek /Polygonaceae/ családjára jellemző bélyeg, melynek alapján ez a növénycsalád könnyen felismerhető. Szerveződése  fajtól függő specifikus diagnosztikai jelentőségű. Az ochrea lehet: épszélű pl Fagopyrum, kéthegyű/Polygonum bistorta/, pillás pl:Polygonum hidropiper, sallangos pl: Polygonum aviculare, ferdén lemetszett, vagy a Rumex fajoknál hamar elszáradó, zsugorodott, hártyás, barna.

Polygonum persicaria – Baracklevelű keserűfű
A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.